Πρόθεση να είναι ανοιχτό σε όλους το Ανοιχτό Θέατρο Μάνης


 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ»

 

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

Κατενθουσιασμένοι από όσα είδαν, την ομορφιά του μανιάτικου τοπίου και τη φιλοξενία που τους επιφυλάχθηκε, έμειναν όσοι πήραν μέρος στη χθεσινή συνάντηση που διοργάνωσαν ο Δήμος Δυτικής Μάνης και το «Διάζωμα» για το μέλλον του Ανοιχτού Θεάτρου Μάνης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ένα μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε και στο Πολιτιστικό Κέντρο Στούπας, το «Διάζωμα» άνοιξε «κουμπαρά», με στόχο να συγκεντρωθούν 20.000 ευρώ και να αγοραστεί παρακείμενη έκταση, ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία του θεάτρου.

Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του χώρου, οι προτάσεις φέρεται να συγκλίνουν σε δημιουργία μιας τριμελούς ή πενταμελούς επιτροπής, αφού δεν είναι δυνατόν να διοικηθεί και να λειτουργήσει ως νέο νομικό πρόσωπο.

Όπως επίσης επισημάνθηκε, θα πρέπει όλοι, φορείς, κάτοικοι, επισκέπτες, αλλά και ο Δήμος Δυτικής Μάνης να έχουν πρόσβαση στο χώρο, που θα λειτουργεί καθημερινά και θα είναι επισκέψιμος.   

 

Ικανοποιημένος ο δήμαρχος

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στο χώρο του θεάτρου. Με θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου απήγγειλε ποίημα, προκειμένου να εξεταστεί η ακουστική του χώρου, ενώ ο Μπάμπης Ραπτέας απέδωσε για τον ίδιο λόγο μανιάτικο τραγούδι. Προσφέρθηκε καφές και τσάι με μανιάτικα εδέσματα στους παριστάμενους και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο Στούπας, παρουσία των πολιτιστικών συλλόγων, φορέων της περιοχής και κατοίκων.

Έγινε καταγραφή των προτάσεων που διατυπώθηκαν, οι οποίες θα επεξεργαστούν και θα τεθούν ξανά προς συζήτηση σε επόμενη συνάντηση.

Πολύ ικανοποιημένος από όσα έγιναν δήλωσε στο «Θ» ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας, σημειώνοντας ότι «ανοίγουν ωραίες προοπτικές για το μέλλον του Ανοιχτού Θεάτρου». Διευκρίνισε πως δε θα υπάρχει αντιπαλότητα, αλλά θα επιχειρηθεί συνεργασία με την Αρχαία Μεσσήνη, ώστε να φιλοξενούνται και στη Μάνη εκδηλώσεις. Όσον αφορά στη χρήση του χώρου, παρατήρησε πως θα είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.

Στο «τραπέζι» του διαλόγου έπεσε και η ιδέα να αναγνωριστεί το θέατρο ως νεώτερο διατηρητέο μνημείο, η οποία θα εξεταστεί, προκειμένου να διευκολυνθεί σημαντικά η λειτουργία του.

 

Στ. Μπένος – Π. Τατούλης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του «Διαζώματος», Στ. Μπένος, μίλησε για μια «μαγική ημέρα, αντικρίζοντας ένα μαγικό σύγχρονο έργο τέχνης. Ένα μνημείο σύγχρονου πολιτισμού, που συνδιαλέγεται αρμονικά με το περιβάλλον, αλλά που μπορεί, κυρίως, να γίνει μια μεγάλη αγκαλιά και να υποδεχτεί διαχρονικά το σπουδαίο μανιάτικο πολιτισμό. Όραμά μας να λειτουργήσει με τρόπο ταπεινό και απλό και να γίνει υπόθεση της καθημερινότητας των Μανιατών, να είναι ανοιχτό κι επισκέψιμο καθημερινά και να διοργανώνονται ανοιχτές εκθέσεις, αλλά και να αποτελεί χώρο αναψυχής. Οι εκδηλώσεις σε αυτό να κινούνται σε τρία επίπεδα: στην καθημερινότητα, στους συλλόγους και στο Δήμο και τις επιλογές».

Ο κ. Μπένος παρατήρησε, επίσης, πως η λειτουργία του δε θα επιβαρύνει το Δήμο Δυτικής Μάνης.    

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, σημείωσε πως θα υπάρχει συμμετοχή της Περιφέρειας στο εγχείρημα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Επισήμανε δε και την σε υψηλό επίπεδο συνεργασία με το Δήμο, που διευκολύνει τους όποιους χειρισμούς.

 

Ψήφισμα για τα φωτοβολταϊκά

Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν και για τις αντιρρήσεις από πλευράς της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων της περιοχής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων, που θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο της Μάνης, ενώ συνυπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα που τους δόθηκε.