Πυρετώδεις οι ετοιμασίες για το καρναβάλι της Μεσσήνης


 

«Τεράστιο μήνυμα αισιοδοξίας»

 

Όπως σχολίασε ο συντονιστής της ΝΟΕΣ Μ. Σούμπλης

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

 

 

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις προχθεσινές διαδικασίες για την ανάδειξη συνέδρων για το 9ο συνέδριο του Κινήματος και το συνέδριο της νεολαίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ με βάση το Οργανωτικό του ΠΑΣΟΚ είχαν υπολογιστεί συνολικά 33 σύνεδροι από τη Μεσσηνία, εκλέχθηκαν, λόγω της αθρόας προσέλευσης, 53.

Το γεγονός αυτό αποτελεί, όπως είπε στο «Θ» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Μεσσηνίας Μιχ. Σούμπλης, «ένεση ενθουσιασμού για να προχωρήσουμε τον αγώνα μας». Ο κ. Σούμπλης ανέφερε πως ο κόσμος δικαιολογημένα θύμωσε και αγανάκτησε, αλλά «δεν έχει φύγει από το ΠΑΣΟΚ, η ψυχολογία του είναι ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί, μέσα στο θυμό τους, ψήφισαν άλλα κόμματα, αλλά σιγά σιγά θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Η τόσο μεγάλη προσέλευση είναι ένα τεράστιο μήνυμα αισιοδοξίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, όχι δυνατό, αλλά είναι εδώ».

Θέλοντας να δείξει την τεράστια προσέλευση της νεολαίας, είπε πως «ακόμη και στις καλύτερες ημέρες του ΠΑΣΟΚ στηνόταν κάλπη μόνο στην Καλαμάτα, ενώ στην προχθεσινή εκλογική διαδικασία νέοι ψήφισαν και σε άλλους Δήμους».

Δήλωσε έκπληκτος για την προσέλευσή τους και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε να εννοηθεί πως δείχνει να επιτυγχάνεται ο στόχος για ανανέωση και η άποψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλου πως ο επόμενος πρόεδρος θα είναι 30άρης.

Κατά τα λοιπά, η μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων προκάλεσε και προβλήματα λειτουργίας, ιδίως στην Καλαμάτα, όπου ψηφοδέλτια και λοιπό εκλογικό υλικό είχαν υπολογιστεί για 400 άτομα το ανώτερο και, τελικά, προσήλθαν στις κάλπες 806.             

 

Νικ. Χονδρός

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Νικ. Χονδρός, δεν μπορούσε να  κρύψει την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσέλευση των νέων, όπως και την εκλογή τους και στο «μεγάλο» ψηφοδέλτιο.

Όπως μας είπε, το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους 500 που συνολικά προσήλθαν να ψηφίσουν ήταν νέοι, είναι ένα ισχυρό δείγμα πως το ΠΑΣΟΚ έχει ρίζες στην κοινωνία και πως οι νέοι περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, ποσοστό που ξεπερνά το 60% των συνέδρων είναι άτομα ηλικίας κάτω των 40. Δίνοντας τη δική του εξήγηση, είπε πως «μπορεί ο κόσμος να είχε γυρίσει την πλάτη, αλλά τελικά έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά. Ό,τι έγινε, ήταν έκφραση θυμού και πλέον ο κόσμος περιμένει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και να ασχοληθούν και νέοι άνθρωποι».

Ως προς το αποτέλεσμα, σχολίασε: «Αφορά στην ουσία μια ιδεολογική πάλη και μια πάλη γενεών, του παλιού και του καινούργιου σε θέματα αντίληψης και νοοτροπίας. Οι νέοι θα θέσουν τέρμα στις φατρίες, στους μηχανισμούς, στην ανάδειξη συσχετισμών και στους γόνους.

Θα πρέπει να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική πολιτική έκφραση και στο κόμμα και στην κοινωνία, που θα έχει αντίκτυπο και στην κοινωνία.

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των συνέδρων, λόγω της εκλογής πολλών νεολαίων, σημαίνει νέες αντιλήψεις απέναντι σε παλαιοκομματικές νοοτροπίες. Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ και όσοι βρίσκονται σε κοντινή με αυτούς ηλικία είναι το μέλλον της παράταξης, καθώς δεν έχουν παρωπίδες και δε διακατέχονται από σύνδρομα.

Όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι να αναδείξουν συσχετισμούς δυνάμεων, η νεολαία έδωσε την απάντησή της».                    

 

Τα αποτελέσματα

Στο Δήμο Καλαμάτας ψήφισαν συνολικά 806 άτομα και εκλέχθηκαν όλοι οι υποψήφιοι. Σύνεδροι θα είναι οι: Πηνελόπη Αποστολοπούλου, Ι. Αργυράκης,  Νικήτας Βελίας, Χρ. Δημτσιούδης, Παναγιώτα Δίμιζα, Κων. Θεοδωρακόπουλος,  Ιωάννα Κοσμοπούλου, Αντωνία Κούτρα, Ευστ. Μακρής, Γ. Μανούσος, Ηλ. Μπαξιβανάκης, Αθαν. Μπρούμας, Αθανασία Παναγιωτοπούλου, Ελένη Σαμαρά, Φεβρωνία Σαρηγιαννίδου, Βασίλειος-Κωνσταντίνος Σκέντζος, Αθαν. Τσαλδάρης, Κων. Τσαπόγας, Ευτυχία Χάγιαννη και Ι. Χριστόπουλος. Από αυτούς, οι Πηνελόπη Αποστολοπούλου, Χρ. Δημτσιούδης, Κων. Θεοδωρακόπουλος,  Ιωάννα Κοσμοπούλου, Αντωνία Κούτρα, Ελένη Σαμαρά, Φεβρωνία Σαρηγιαννίδου, Βασίλειος-Κωνσταντίνος Σκέντζος, Αθαν. Τσαλδάρης και Ευτυχία Χάγιαννη είναι της νεολαίας.

Στο Δήμο Μεσσήνης ψήφισαν 483 και εκλέχθηκαν και οι 11 υποψήφιοι, δηλαδή οι: Ευγενία Βαμβακά, Χαρ. Γεωργακόπουλος, Ι. Δημητρακόπουλος, Γ. Κατσούλης, Σοφία Κοσμοπούλου, Παναγιώτα Ντώντη, Παν. Σικαλιάς, Νικ. Τράκας και Γ. Τσώνης. Από αυτούς, οι Χαρ. Γεωργακόπουλος, Ι. Δημητρακόπουλος, Γ. Κατσούλης, Σοφία Κοσμοπούλου και Νικ.Τράκας είναι της νεολαίας.

Στο Δήμο Τριφυλίας ψήφισαν συνολικά 384 και, επίσης, εκλέχθηκαν όλοι οι υποψήφιοι και συγκεκριμένα οι: Κων. Αγγελόπουλος, Βασιλική Γρηγοροπούλου, Αντ. Καρατζάς, Ι. Κατσαργύρης, Νικ. Κωνσταντόπουλος, Παν. Μητρόπουλος, Σωτ. Μπακούρος , Μαριάνθη Νικολοπούλου, Αναστ. Τσιμπλής, Χαρ. Χρονόπουλος και Αθαν. Ψαλλίδας. Από αυτούς, οι Αντ. Καρατζάς και Μαριάνθη Νικολοπούλου είναι της νεολαίας.

Στο Δήμο Πύλου – Νέστορος ψήφισαν 169 και εκλέχθηκαν οι Πηνελόπη Γκότση, Άγγ. Δημόπουλος, Βασιλική Κουρέτα, Δημ. Μάραντος, Λεων. Φιλιππόπουλος και Παύλος Χριστόπουλος. Από αυτούς η Βασιλική Κουρέτα είναι της νεολαίας.

Στο Δήμο Οιχαλίας ψήφισαν 78 και εκλέχθηκαν οι Κων. Λυκογιάννης, Περ. Νίκας και Αμαλία Τράκα – Τζαβάρα.

Τέλος, στο Δήμο Δυτικής Μάνης ψήφισαν 50 και εκλέχθηκαν οι Ιωάννα Νίκα και Γ. Χοντζέας. Από αυτούς, η Ιωάννα Νίκα είναι της νεολαίας.

 

Σύνεδροι για το συνέδριο της νεολαίας

Σε πολλούς Δήμους στήθηκε και διπλή κάλπη για την ανάδειξη συνέδρων στο συνέδριο της νεολαίας, που θα προηγηθεί των διαδικασιών του 9ου συνεδρίου.

Στο Δήμο Καλαμάτας εκλέγονται οι Πηνελόπη Αποστολοπούλου, Χρ. Δημτσιούδης, Ανδρ. Δρακόπουλος, Κων. Θεοδωρακόπουλος,  Νικ. Κότσιρας,  Στ. Κωνσταντακόπουλος, Αναστ. Μανεσιώτης, Βασ. Μουντζούρης, Ευγένιος Παπανικολάου, Μαρία Πολυδώρου, Ι. Πολυχρονίδης, Ελένη Σαμαρά, Φεβρωνία Σαρηγιαννίδου, Βασίλειος-Κωνσταντίνος Σκέντζος, Αθαν. Τσαλδάρης, Ευτυχία Χάγιαννη και Διονυσία Χριστοπούλου.

Στο Δήμο Μεσσήνης εκλέγονται οι Παν. Αναστασόπουλος, Χρ. Γεωργόπουλος, Ι. Δημητρακόπουλος, Σοφία Κοσμοπούλου, Χρ. Κουτσοδημητρόπουλος και Θάλεια Μαγγουλίδου.

Στο Δήμο Τριφυλίας εκλέγονται οι Χαρ. Αγγελόπουλος, Αντ. Καρατζάς, Θεώνη Κοντονή και Ι. Λαμπίρης.