Ρ. Ασημακοπούλου: «Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των πολιτών» (φωτογραφίες)


 

Παρουσία της Προέδρου του Αρείου Πάγου η κοπή πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου

 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Παρουσία της Μεσσήνιας Προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου, των Αντιεισαγγελέων του Ανώτατου Δικαστηρίου Αθανάσιου Κονταξή και Γεώργιου Μπόμπολη και των Αεροπαγιτών Βασίλη Λαμπρόπουλου και Κώστα Φράγκου, πραγματοποιήθηκε χθες στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι Δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, παρουσία του συνόλου των Δικαστών και Εισαγγελέων Καλαμάτας και των δικαστικών υπαλλήλων.

 

Αλλαγή δικαιικού συστήματος

Μετά την κοπή, ο Μητροπολίτης ευχήθηκε το 2013 να είναι γεμάτο υγεία και να υπάρχει κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Τόνισε πως η περίοδος του διανύουμε απαιτεί ενότητα, αλληλεγγύη και συνδημιουργία και κυρίως να μην χάσουμε το θάρρος και της ελπίδα μας, προσφέροντας ο ένας στον άλλον.

«Ήδη οι προσπάθειες που γίνονται δείχνουν ότι το μέλλον αρχίζει να προδιαγράφεται καλύτερο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης, ενώ αναφερόμενος στην παρουσία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, είπε πως αυτή δεν είναι τυπική, αλλά ουσιαστική και δείχνει ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Δικηγορικού κόσμου. Καταλήγοντας σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη είναι για τον άνθρωπο το ύψιστο αγαθό μετά τη υγεία.

 

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κ. Μαργέλης προέβλεψε ότι το 2013 θα είναι επίσης ένα δύσκολο έτος.

«Πράγματι, τις εγγενείς και σύμφυτες με την αρχή ενός νέου έτους προσδοκίες και ελπίδες, έρχεται να επισκιάσει στο χώρο της Δικαιοσύνης, η καθυστέρηση στην απονομή αυτής, που αγγί­ζει τα όρια της αρνησιδικίας. Η απόδοση ευθυνών στους δικαστικούς λειτουργούς για την καθυστέ­ρηση στην έκδοση των αποφάσεων είναι πολλές φορές ατεκμηρίωτη και άδικη. Οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό θα δοθεί μόνο με την εξέταση, εξ αρχής, του δικαιικού μας συστήματος και με την προσαρμογή αυτού στις σημερινές κοινωνικοοικο­νομικές συνθήκες, διότι είναι γεγονός ότι δουλεύ­ουμε με παρωχημένα νομικά εργαλεία.

Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των πολιτών, είναι σύμφυτη με την έννοια του κράτους δι­καίου, με την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας, πλην όμως, εξαιτίας των νέων αυξημένων τελών και παραβόλων, αυτή αρχίζει να γίνεται απλησίαστη για το μέσο συμπολίτη μας. Δυστυχώς, μόνο οι εύποροι συμπολίτες μας, σε λίγο καιρό, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν στα Δικαστήρια», τόνισε.

 

«Να είμαστε προσεκτικοί»

Ο κ. Μαργέλης τόνισε επίσης, ότι τα χαράτσια, οι φόροι, οι απολύσεις, η συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, που εκπορεύονται από τα μνημόνια, παραβιάζουν με μεγάλη συχνότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει προσφύγει κατ’ επανάληψη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Όλοι σήμερα, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας, όσο ποτέ άλλοτε, στη Δικαιοσύνη. Αυτή πρέπει να κρατήσουμε «ολόρθια». Συμπεριφορές που πληγώνουν την δικαιοσύνη δεν πρέπει να έχουν θέση στην καθημερινή πρακτική. Τώρα που η κοινωνία πάσχει, τώρα που οι συνθήκες ζωής αλλάζουν, τώρα που η κρίση χτύπησε την πόρτα της «δικαιοσύνης», πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να προσπαθούμε, ο καθένας από το θέση του, να συμβάλλουμε στην απονομή μιας ανεξάρτητης, αποτελεσματικής, ταχείας και σύγχρονης Δικαιοσύνης.  Ο ελληνικός λαός δεν έχει χάσει ακόμα την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, καθότι γνωρίζει καλά ότι χωρίς Δικαιοσύνη, ουσιαστική Δημοκρατία, δε νοείται. Την ελπίδα και εμπιστοσύνη αυτή του κάθε πολίτη, παράλληλα με την ελπίδα και την αντοχή των μελών του δικηγορικού κόσμου, του δικαστικού κόσμου, των δικαστικών υπαλλήλων, έχουμε χρέος να στηρίξουμε, και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την δίκαιη υπέρβαση της οικονομικής κρίσεως και για μια ουσιαστική αλληλεγγύη μέσα στη κοινωνία μας», κατέληξε.

 

Πρ. Αρείου Πάγου

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, δήλωσε συγκινημένη και παράλληλα χαρούμενη για την παρουσία της στην εκδήλωση του Συλλόγου, υπενθυμίζοντας πως μέλη του ήταν ο πατέρας της και αρκετά συγγενικά της πρόσωπα.

Παρατήρησε, δε ότι στη σημερινή εποχή, οι δικηγόροι μπορούν να συμβάλλουν στο περί δικαίου αίσθημα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως το 2012 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους , που όμως στάθηκε δυνατή η διασφάλιση του κύρους της Δικαιοσύνης, η οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε είναι το καταφύγιο των πολιτών.

Χαιρετισμό εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Τσαπόγας, ενώ ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στην κρίση, «λέγοντας πως γι’ αυτή φταίμε όλοι, αφού εν πολλοίς ξεφύγαμε από τις πατρογονικές αρετές της λιτότητας και της απλότητας και είναι πατριωτικό καθήκον όλων να αγωνισθούμε».