Τρεις «βόμβες» απειλούν το λιμάνι της Καλαμάτας


 

«Εντελώς αναξιοπρεπές» του Βασίλη Κατσικονούρη

 

Της Μαρίας Νίκα

 

Μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα, οι ελάχιστοι επιζήσαντες – που πάσχουν από καθολική αμνησία – βρίσκονται σε μια ψυχιατρική κλινική, όπου υποβάλλονται σε μια πρωτότυπη θεραπεία. Ο γιατρός τους, εμπνευστής της θεραπείας αυτής, χρεώνει τον κάθε ασθενή με ένα ρόλο, ο οποίος ταυτίζεται με την εικόνα και το χαρακτήρα που είχε στη ζωή του πριν από το δυστύχημα. Στήνει, λοιπόν, θεατρικές παραστάσεις, όπου οι ασθενείς υποδύονται, σύμφωνα με τη θεραπεία, τον ίδιο τους τον εαυτό…

Πρόκειται για το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Εντελώς αναξιοπρεπές», με το οποίο κάνει πρεμιέρα η θεατρική ομάδα Αυτοσχέδια Σκηνή, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 9.15 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Σε ένα μάθημα αυτοσχεδιασμού, λίγο πριν από την πρόβα, συναντήσαμε μέλη από το θίασο: την Κατερίνα Βίγκου, τον Κώστα Στεργίου, τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, τον Χρήστο Βασιλόπουλο, την Ελένη Μποσνιακόβα, τον Θάνο Συρόπουλο. Μαζί τους η σκηνοθέτις της παράστασης και ιδρύτρια της Αυτοσχέδιας Σκηνής, Μαρία Σκαφιδά, υπό την καθοδήγηση της οποίας έκαναν το «ζέσταμά» τους. Κάθε Τετάρτη απόγευμα 6.00 με 9.00 γίνονται τα μαθήματα υποκριτικής στο θεατρικό εργαστήρι και κάθε βράδυ 9.00 με 12.00 οι πρόβες.

 

Κωμικό, αλλά και υπαρξιακό

Η «Αυτοσχέδια Σκηνή» γεννήθηκε μέσα από το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, όπου η επαγγελματίας ηθοποιός Μαρία Σκαφιδά ξεκίνησε να παραδίδει εθελοντικά μαθήματα. Πέρυσι δόθηκε η πρώτη παράσταση με το «Ξύπνα Βασίλη», η ομάδα νοίκιασε δικό της χώρο για τις πρόβες και τα μαθήματα, ενώ φέτος ανεβάζει το «Εντελώς αναξιοπρεπές». Ένα έργο «μη εμπορικό», όπως το χαρακτηρίζει η Μαρία Σκαφιδά.

«Το έργο είναι κωμικό, αλλά και υπαρξιακό. Το κωμικό βγαίνει μέσα από τη δραματικότητα που έχει ο κάθε χαρακτήρας. Οπότε νομίζω ότι όποιος θέλει να δει κωμωδία, θα γελάσει, ενώ όποιος θέλει να προβληματιστεί, θα προβληματιστεί. Θεωρώ ότι αυτό είναι και το ενδιαφέρον» παρατηρεί η σκηνοθέτις. 

«Ο Βασίλης Κατσικονούρης είναι πολύ γνωστός συγγραφέας τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη του επιτυχία ήταν “Το γάλα”, που έγινε και ταινία πέρυσι. Το “Εντελώς αναξιοπρεπές” είναι το πρώτο του έργο, γράφτηκε πριν από 20 χρόνια και έχει βραβευθεί στο διεθνή διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι λίγο περίεργο, γι’ αυτό και έχουμε αγωνία να δούμε αν θα αρέσει στο κοινό. Όμως, νομίζω ότι το κοινό της Καλαμάτας είναι έτοιμο να δεχθεί καινούργια πράγματα. Έχω αυτή την αίσθηση».

Για το θέατρο στην εποχή της κρίσης: «Νομίζω ότι σε εποχές κρίσης η τέχνη αναπτύσσεται, γιατί ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη από έκφραση. Δεν είναι τυχαίο που και εμείς εδώ έχουμε αρκετό κόσμο και νέους ανθρώπους, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν μια διέξοδο. Επίσης, υπάρχουν πολλοί άνεργοι πλέον που θέλουν να βρουν κάτι να κάνουν. Νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν δουλειά, αλλά είναι δραστήριοι. Άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια δε νομίζω ότι η τέχνη είχε την ποιότητα που θα έπρεπε. Τώρα, επειδή οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους, η τέχνη είναι ένας τρόπος.

Από την άλλη, και οι Καλαματιανοί βλέπουν θέατρο, γιατί έχουμε πάρα πολλές ομάδες. Νομίζω ότι είναι προβληματισμένοι γενικότερα, δεν είναι ανάλαφροι άνθρωποι. Απλώς πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνουν και καινούργια πράγματα πέρα από τα κλασικά, που καλό είναι να ανεβαίνουν και αυτά βέβαια». 

Στην παράσταση η Μαρία Σκαφιδά έχει, επίσης, τη μουσική επιμέλεια και τους φωτισμούς, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Αρετή Κατσούλα, η φωτογραφία είναι της Σοφίας Κωστέα και τα κοστούμια έχουν γίνει σε συνεργασία με τα μέλη της ομάδας.

Για τις 8 Μαρτίου η Αυτοσχέδια Σκηνή έχει προγραμματίσει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με προσκεκλημένο το θεατρικό συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη