Ύστατη ευκαιρία για ρύθμιση χρεών με δόσεις από 25 ευρώ το μήνα


 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Να προχωρήσει ο «Καλλικράτης 2» και τα φορολογικά έσοδα να αναδιανέμονται υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών πρότεινε στην ομιλία του, κατά το πρώτο τακτικό συνέδριο των αιρετών Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες αυτές στην Αθήνα, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των κλειστών δημοσίων ΚΤΕΟ, αλλά και στις «τρικλοποδιές» από το κεντρικό κράτος κατά τα νηπιακά βήματα του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι παρατηρήθηκαν και αρρυθμίες στη λειτουργία του νέου θεσμού.

 

Νηπιακά βήματα

Ο κ. Αλευράς ξεκίνησε την τοποθέτησή του με την αναφορά ότι το πρώτο τακτικό συνέδριο των αιρετών Περιφερειών συμπίπτει με την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και με μια πρωτόγνωρη και πολλαπλή ελληνική κρίση: «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να εφαρμόσουμε μια ρηξικέλευθη τομή με τη νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας, τον «Καλλικράτη». Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς προσπάθειας της αυτοδιοίκησης, των φορέων της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ και, βέβαια, της πολιτικής βούλησης της τότε κυβέρνησης με το νόμο 3852, ο οποίος φιλοδοξούσε και επιδίωκε να εναρμονίσει το ελληνικό μοντέλο διακυβέρνησης με αυτό των κρατών μελών της Ε.Ε. Έδωσε τη δυνατότητα και τις μεγάλες ευκαιρίες να σχεδιάσουμε εμείς, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, ότι στα πρώτα νηπιακά του βήματα, το εγχείρημα του “Καλλικράτη” κατόρθωσε να καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, παρά τις εν δυνάμει δυσκολίες που συνάντησε. Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της κεντρικής εξουσίας και των μηχανισμών της, να συρρικνώσουν το πλαίσιο και την ουσία του “Καλλικράτη”».

 

Αρρυθμίες

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας τόνισε ότι κατά την εφαρμογή του νέου θεσμού, εκτός από τα πολλά πλεονεκτήματα που αναδείχθηκαν, διαπιστώθηκαν και ορισμένες αρρυθμίες, που πρέπει να διορθωθούν. Γι’ αυτό είπε πως απαιτείται άμεσα να προχωρήσουν οι θεσμικές αλλαγές που βελτιώνουν το νόμο, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος τα 2 χρόνια λειτουργίας του «Καλλικράτη» φάνηκε «μίζερο» και «φοβικό».

Και συνέχισε: «Αντί να δώσει νέες αρμοδιότητες και πόρους, προς πλήρη αποκέντρωση του κράτους, αφαίρεσε από τις αιρετές Περιφέρειες ακόμα και θεσμοθετημένες αρμοδιότητες. Μάλιστα, ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι οι θεσμοθετημένοι ΚΑΠ κατά τη διετία έχουν περικοπή κατά 60% στους λειτουργικούς και κατά 90% στους επενδυτικούς πόρους. Αβίαστα, λοιπόν, συμπεραίνεται ότι είναι απολύτως επιβεβλημένη η φορολογική μεταρρύθμιση. Χωρίς νέους φόρους στο λαό, να αναδιανέμονται τα φορολογικά έσοδα υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών. Έτσι κατοχυρώνεται η οικονομική αυτοτέλεια και η αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης, όπως ο συνταγματικός χάρτης της χώρας επιτάσσει».

Παράλληλα, ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι κρίσιμος όρος είναι και το κεφάλαιο του εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού, καθώς είναι αδήριτη ανάγκη να καλυφθούν τα κενά (και όχι να προωθούνται διαθεσιμότητες) και να προβλέπεται η ιεραρχική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, ώστε ο β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης να είναι ελκυστικός σε στελέχη υψηλών προσόντων.

Πρέπει, επίσης, να επανακαθορισθεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων, το εύρος και η οριοθέτησή τους μεταξύ των επιπέδων διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, να εκλείψουν οι αλληλοεπικαλύψεις κεντρικής εξουσίας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αιρετής Περιφέρειας και Δήμων.

 

«Καλλικράτης 2»

Τεράστιο χαρακτήρισε ο κ. Αλευράς το ζήτημα ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης με τον «Καλλικράτη 2», που οι αιρετές Περιφέρειες πρέπει να διεκδικήσουν, ώστε να κατοχυρωθεί η θέση της αυτοδιοίκησης στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας.

«Μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και με ευθύνη, πρόγραμμα και σχεδιασμό να εξαλείψουμε τις υπάρχουσες αρρυθμίες του “Καλλικράτη”, για να ανοίξουμε νέους δρόμους για την Περιφέρεια και τη χώρα μας. Για να ισχυροποιήσουμε τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, για να δημιουργήσουμε ισχυρές Περιφέρειες, που εξασφαλίζουν το αύριο της χώρας μας».

Κλείνοντας ο κ. Αλευράς έθεσε το θέμα των δημοσίων ΚΤΕΟ, λέγοντας ότι πρέπει να διεκδικηθεί η συνέχιση λειτουργίας του και παράλληλα της πιστοποίησής τους.

«Θεωρώ απαράδεκτο, όταν η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει έγκαιρα για την πιστοποίησή τους, να καταργεί νευραλγικές υπηρεσίες που προσφέρουν στην ελληνική οικονομία», σχολίασε.