63ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Η Καρδαμύλη μαγεύει


«Υπάρχουν, όντως, τόσο όμορφα σημεία στην Ελλάδα;» ρώτησε με έκπληκτο ύφος μια Γερμανίδα δημοσιογράφος πριν από την εμφάνιση των Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί και Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ στην αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου του Φεστιβάλ Βερολίνου. «Γιατί αυτό που είδα στην ταινία είναι ο ορισμός του “Καλοκαιρινού Παραδείσου”».

Η ταινία στην οποία αναφερόταν ήταν το «Before Midnight» («Πριν τα μεσάνυχτα»), στο οποίο ο Χοκ και η Ντελπί πρωταγωνιστούν και ο Λινκλέιτερ σκηνοθετεί.

Γυρισμένο σε πανέμορφα σημεία της Πελοποννήσου και κυρίως της Μεσσηνίας, το «Πριν τα μεσάνυχτα» «ακολουθεί» τις δύο προηγούμενες ταινίες των Λινκλέιτερ, Χοκ και Ντελπί, δηλαδή το «Πριν το ξημέρωμα» (1993) και «Πριν το ηλιοβασίλεμα» (2003), όπου οι ηθοποιοί υποδύονται τους ίδιους ρόλους, τον Τζέσι και τη Σελίν.

Το μόνο που ουσιαστικά αλλάζει στην κάθε ταινία είναι ο χώρος (Βιέννη η πρώτη, Παρίσι η δεύτερη, τώρα η Μεσσηνία) και, βεβαίως, η ηλικία τους.

«Το ότι γύρισα αυτή την ταινία στην Ελλάδα ήταν για μένα και ένας μικρός φόρος τιμής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ίθαν Χοκ. «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα και την αγάπησα αμέσως».

Με τον Χοκ συμφωνεί η Ντελπί: «Στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη για το πόσο όμορφη θα ήταν η Ελλάδα, αλλά σύντομα συνειδητοποίησα ότι ήταν υπέροχη».