Αικατερίνη Σακελλαρίδη


 

Των Βίκυς Βετουλάκη

Μαρίας Νίκα

 

Την εκτίμηση πως σύντομα θα δοθεί λύση στο θέμα πληρωμής των οφειλών προς το ΚΤΕΛ για τη μεταφορά μαθητών, μετά από σχετική πληροφόρηση από το αρμόδιο υπουργείο, έκανε χθες σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς.

Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι η Πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των ΚΤΕΛ για τη μεταφορά μαθητών: «Όχι μόνο έχει καθυστερήσει η χρηματοδότηση για το μεταφορικό έργο από Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο του 2011, αλλά ζητείται και περικοπή της μίσθωσης κατά 20%. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια στρεβλή ερμηνεία απόφασης του υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη, με την οποία πρότεινε για την εξόφληση των οφειλών του 2010, αλλά και των προηγούμενων οφειλών προς τα ΚΤΕΛ, να γίνει περικοπή 20%. Στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών, τον Απρίλιο του 2011, μετά την παράταση των συμβάσεων για συνέχιση εκτέλεσης των δρομολογίων και ανάθεση του μεταφορικού αυτού έργου στις Περιφέρειες, ζήτησε να γίνουν διαπραγματεύσεις με τα ΚΤΕΛ κάθε περιοχής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το 2011 κατέληξε σε περικοπή 10% και αυτό έγινε αποδεκτό από το ΚΤΕΛ. Σε άλλες περιοχές, οι περικοπές ήταν αλλού μηδενικές και αλλού 5% ή άλλο ποσοστό. Με τον τρόπο αυτό προχώρησε η διαδικασία εξόφλησης των παλιών οφειλών προς τα ΚΤΕΛ σε όλη την Ελλάδα.

Τελευταία, λοιπόν, παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε μερικές Περιφερειακές Ενότητες να γίνεται αυθαίρετα περικοπή 20%, ενώ σε άλλους νομούς εξοφλούνται οι λογαριασμοί κανονικά και βάσει της διαπραγμάτευσης που είχε γίνει με τις κατά τόπους Περιφέρειες».

 

Προβλήματα και χθες με δρομολόγια

Πάντως και χθες για δεύτερη μέρα στη Μεσσηνία δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών, από δρομολόγια μισθωμένων λεωφορείων ή ταξί, τα οποία δεν έγιναν. Ωστόσο, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας δεν υπήρξαν ιδιαίτερα παράπονα ή ενοχλήσεις από γονείς ή διευθυντές σχολείων, όπως σημείωσαν στο «Θ» οι διευθυντές Γιάννης Πλατάρος και Νίκος Κλάδης αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια, θέμα δημιουργήθηκε στον Άρι, το Βλαχόπουλο, το 17ο Δημοτικό Καλαμάτας.

Ο κ. Πλατάρος, από την πλευρά του, εκφράζει την ανησυχία του μήπως το πρόβλημα επεκταθεί, και προσθέτει ότι γονείς τού έχουν δηλώσει πως δεν μπορούν να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, καθώς εργάζονται. Μπορεί να το κάνουν για μια, δυο μέρες, ελπίζοντας ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό, αλλά όχι σε μόνιμη βάση.

Όσον αφορά στα παιδιά του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας, ο κ. Πλατάρος σημειώνει ότι δεν έχουν σταματήσει τα δρομολόγια των ταξί, γιατί οι οδηγοί τους σε αυτή την περίπτωση πληρώνονται από άλλο κονδύλι.

Τέλος, τα παιδιά που έχουν μαθητικό δελτίο μπορούν να μεταφέρονται με τα λεωφορεία της γραμμής, τα οποία λειτουργούν κανονικά, εάν βέβαια εξυπηρετούνται από αυτά.