Διαμαρτυρία για αδέσποτα βοοειδή


 

 

ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΩΝ

 

 

 

Η άρνηση ιδιοκτητών να αφήσουν τα συνεργεία να μπουν στα ακίνητά τους ένας ακόμη πονοκέφαλος

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Όποια δημόσια δήλωση κι αν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από πρόσωπα που εμπλέκονται με τον περιμετρικό της Καλαμάτας, είναι κατηγορηματική. Το έργο θα ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας συνηθίζει να δείχνει τη γέφυρα στο Νέδοντα, όταν προκύπτει ανάλογο ερώτημα, για να αποδείξει – είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο- ότι δεν υπάρχει θέμα μη υλοποίησής του.

Η αλήθεια είναι ότι το έργο προχωρά, έστω κι αν έχει ήδη βγει εκτός συμβατικού χρόνου περαίωσής του. Παρά την αισιοδοξία, όμως, δε λείπουν τα προβλήματα, ορισμένα εκ των οποίων κρίνονται ως σοβαρά. Σύμφωνα, δε, με όσα είναι γνωστά, η οριστική του τύχη θα κριθεί στις 17 Ιουνίου 2013 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και θα εξεταστούν οι δύο προσφυγές που έχουν κατατεθεί από δημότες.

Όπως ξεκαθάρισε χθες στο «Θ» ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υποδομών, Γιάννης Καρνέσης, στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ορθώς ενέκριναν τη μετακίνηση του ανισόπεδου κόμβου του Νέδοντα στον κλάδο της Αγιάννας, από την οδό Αρτέμιδος, όπως προέβλεπε το πρόσφατα εγκεκριμένο ΓΠΣ, όπως και ότι μια σειρά άλλων αποφάσεων ελήφθησαν σωστά, τότε τα πράγματα έχουν καλώς. Ειδάλλως, θα έχουμε ανάλογη περίπτωση με τον Καϊάφα, δηλαδή διακοπή εργασιών!

Οι δύο προσφυγές στο ΣτΕ δεν αφορούν μόνο στη μετακίνηση του ανισόπεδου κόμβου. Σε ορισμένα ακίνητα, εκ των ιδιοκτητών που έχουν προσφύγει, το δάπεδο του νέου δρόμου διέρχεται σε βάθος 18 μέτρων από την επιφάνειά τους. Παρά το πρόβλημα, όμως, που δημιουργείται, ούτε στην αρχική ούτε στην προ πενταετίας συμπληρωματική απαλλοτρίωση έχει προβλεφθεί έδαφος για έργα αντιστήριξης. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, αυτό είναι παράνομο.

Μάλιστα, στην επιχειρηματολογία επισημαίνεται ότι η μετατόπιση και η συμπληρωματική απαλλοτρίωση θα μεταφέρουν το χρόνο παράδοσης της γης στο Μορέα κατά 15 με 20 μήνες. Αυτό ταυτόχρονα ενεργοποιεί έκπτωση ποινικής ρήτρας υπέρ της αναδόχου εταιρείας, ύψους 30 έως 40 εκατομμυρίων ευρώ!

Δυνατότητα, δε, συνέχισης του έργου (εκσκαφών σε βάθος 18 μέτρων εντός των ακινήτων) δεν είναι ούτε δυνατή ούτε επιτρεπτή, εάν δεν υπάρξει πρώτα κατασκευή των έργων αντιστήριξης.

Παράλληλα, με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από υπηρεσιακούς παράγοντες το ένα από τα ακίνητα χάνει εντελώς την αξία του.

Δεν είναι, ωστόσο, οι προσφυγές στο ΣτΕ που προβληματίζουν τον κ. Καρνέση. Είναι και η άρνηση πολλών ιδιοκτητών να αφήσουν τα συνεργεία να μπουν στα ακίνητά τους για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, γεγονός που αναγκάζει το Ελληνικό Δημόσιο να προσφεύγει στα δικαστήρια.

Παράλληλα, προχωρά με διαδικασίες εξπρές σε νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για την περιμετρική οδό της Καλαμάτας. Τα δύο δικαστήρια για τις προσωρινές αποζημιώσεις έχουν προσδιοριστεί για τις 9 Απριλίου και τις 28 Μαΐου.

Στις 9 Απριλίου το Πρωτοδικείο θα συνεδριάσει για τον ορισμό προσωρινής τιμής μονάδας για νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που αφορούν, κυρίως, στη μετακίνηση του κόμβου του Νέδοντα στον Άγιο Φανούριο. Η υπόθεση αφορά 177 ιδιοκτήτες.

Στις 28 Μαΐου το Πρωτοδικείο θα συζητήσει για τον ορισμό προσωρινής τιμής μονάδας για νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στο τμήμα Ασπροχώματος-κόμβου Καρέλια, υπόθεση που αφορά 87 ιδιοκτήτες.