Διαμαρτυρία σπουδαστών του ΤΕΙ πριν την Αναπαράσταση (βίντεο)


 

Με δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στον ιστορικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις Κιτριές, ο Δήμος Δυτικής Μάνης τίμησε την επέτειο της απόφασης των Μανιατών να κινήσουν για την Καλαμάτα και να την ελευθερώσουν στις 23 Μαρτίου 1821.

 

Μετά τη δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, καθώς και η ομιλία του επίτιμου διευθυντή Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Αντ.  Ρουμανέα, αλλά και η απαγγελία ποιημάτων.

 

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα γεγονότα που προηγήθηκαν, αλλά και στις διαφορετικές απόψεις που είχαν περί του ξεσηκωμού οι Μανιάτες καπετάνιοι. Μίλησε, σύμφωνα με την αφήγηση του Δημ. Φωτιάδη στο κλασικό του έργο «Η επανάσταση του 1821», για το τέχνασμα των Μανιατών για να καταλάβουν την Καλαμάτα, την αναίμακτη κατάληψή της, τη συγκρότηση της επαναστατικής επιτροπής της Μεσσηνιακής Γερουσίας, που ανέθεσε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη τον τίτλο του αρχιστρατήγου των σπαρτιατικών δυνάμεων, αλλά και την προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές, γνωστοποιώντας τους την έναρξη της Επανάστασης.

 

«Σήμερα», συνέχισε, «192 χρόνια μετά, το 1821 αποτελεί διαχρονικά ορόσημο στους αγώνες των λαών για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Η συμβολή της Μάνης και η συμμετοχή των Μανιατών στον αγώνα υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της επανάστασης. Χωρίς τους Μανιάτες η ανεξαρτησία θα ήταν όνειρο, η ελευθερία παραμύθι και η σκλαβιά φαρμάκι.

 

Σήμερα η πατρίδα μας διέρχεται μια μεγάλη οικονομική κρίση. Το μήνυμα του ’21 επίκαιρο όσο ποτέ. Όλοι μαζί ενωμένοι και μονιασμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα. Η ρήση του Περικλή στον “Επιτάφιο”: “Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες μη περιοράσθε τους πολεμικούς κινδύνους”, που σημαίνει ότι η ευτυχία προϋποθέτει ελευθερία και η ελευθερία τόλμη και θάρρος στους αγώνες για ανεξαρτησία, ας αποτελέσει κρίκο ενότητας του προαιώνιου πόθου των Πανελλήνων για ελευθερία».  

 

φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας