Είναι ασφαλισμένο το όχημα της ανακύκλωσης που μαζεύει τα σκουπίδια στα Φιλιατρά;


Ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι, με καλό δημοτικό τραγούδι, αναβίωση του λιωσίματος του γουρουνιού, πίτες και γλυκίσματα βασισμένα στις συνταγές της γιαγιάς, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ακριτοχώρι (Γρίζι) του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Το πρώτο που προκάλεσε εντύπωση ήταν η προσέλευση του κόσμου, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σημειώνεται ότι το παραδοσιακό αυτό γλέντι διοργανώθηκε από τους νέους του χωριού και πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Όλα έγιναν στο χώρο του ελαιοτριβείου, όπου στήθηκαν τα καζάνια για το παραδοσιακό λιώσιμο του γουρουνιού, ενώ δίπλα έγινε το κάπνισμα των λουκάνικων με αρωματικά ξύλα από το βουνό, όπως σχίνα, φασκόμηλα, πουρνάρια.

Στην εκδήλωση μίλησε για το δημοτικό τραγούδι ο γνωστός από την τηλεόραση λαογράφος, Παναγιώτης Μυλωνάς. Τραγούδησε η εξαιρετική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσίου, αλλά και ομάδα από το Ακριτοχώρι. Την παράσταση, όμως, έκλεψε η γιαγιά Δήμητρα Τσώνη, που τραγούδησε εκπληκτικά, σκορπώντας συγκίνηση και θαυμασμό. Επίσης, στη γιορτή χόρεψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της γειτονικής Φοινικούντας.

Οι γυναίκες του Ακριτοχωρίου πρόσφεραν στους επισκέπτες εξαιρετικές γεύσεις, από μπουκιές (χειροποίητα ζυμαρικά) και ζυμωτό ψωμί μέχρι πλακοτηγανίτες, πίτες, δίπλες κ.λπ. Υπήρχε, επίσης, χειροποίητο παστέλι με αγνό μέλι και σουσάμι σε φύλλα λεμονιάς.

Το γλέντι συνεχίστηκε με την ορχήστρα του Γιάννη Λεμπέση.