Με αλυσίδες η κυκλοφορία στον Ταΰγετο


 

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται τους τελευταίους μήνες στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας εξαιτίας της άρνησης των φυλακών να δεχτούν άλλους ποινικούς κρατούμενους. Το φαινόμενο απασχολεί πολλές Αστυνομικές Διευθύνσεις, καθώς οι φυλακές είναι γεμάτες και δεν ξέρουν τι να κάνουν τους νέους κρατούμενους που προφυλακίζονται για διάφορα αδικήματα.

Στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας κρατούμενος που προφυλακίσθηκε παρέμεινε για δύο ολόκληρους μήνες μέχρι να τον δεχτεί, τελικά, φυλακή. Οι δε συνθήκες προφανώς και δεν είναι οι ενδεδειγμένες, καθώς τα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων είναι για προσωρινή κράτηση. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει δυνατότητα οι κρατούμενοι να προαυλίζονται, ενώ τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους αστυνομικούς.

 

Υπηρεσίες Υγιεινής

Τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας είναι χωρητικότητας 48 ατόμων (40 άντρες – 8 γυναίκες), αλλά αρκετές φορές έχει χρειασθεί να φιλοξενηθούν πολύ περισσότεροι κρατούμενοι.

Αυτή η περίοδος, πάντως, είναι μία από τις ελάχιστες των τελευταίων μηνών που οι κρατούμενοι είναι λιγότεροι από τη δυναμικότητα των κρατητηρίων.

Η όλη κατάσταση, όπως τόνισε, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γιάννης  Αδαμόπουλος, δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο, καθώς υπάρχει αρκετές φορές συμφόρηση, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα: «Υπάρχει ζήτημα και για τους κρατούμενους και για τους αστυνομικούς. Τα κρατητήρια των Διευθύνσεων είναι για προσωρινή κράτηση, δεν μπορεί να υπάρχει ποινικός κρατούμενος που μένει εκεί για δύο και τρεις μήνες. Ο κρατούμενος πρέπει να προαυλίζεται και να τηρούνται κανόνες υγιεινής. Ούτε ο αστυνομικός μπορεί να έχει κρατούμενο έναν ποινικό για τόσο πολύ καιρό».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι υπάρχουν κρατούμενοι και τρίτων χωρών που δεν είναι γνωστό αν και τι μεταδοτικές ασθένειες έχουν.

 

Τμήμα Μεταγωγών

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει αρχίσει να συγκεντρώνει έγγραφα απ’ όλες τις Αστυνομικές Ενώσεις, προκειμένου να γίνει παρέμβαση στην αρμόδια επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας.

Παράλληλα, ο κ. Αδαμόπουλος σημείωσε ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας θα στείλει έγγραφο και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, παρά το γεγονός ότι στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπως σημείωσε, γίνονται συχνές απολυμάνσεις.

Επίσης, ανέφερε ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η λειτουργία του Τμήματος Μεταγωγών. Αν και το υπουργείο εξήγγειλε την ίδρυσή του από το 2006, με την έναρξη λειτουργίας του Εφετείου Καλαμάτας, οι οργανικές θέσεις κατανεμήθηκαν το 2011, αλλά ακόμα δεν έχει στελεχωθεί.

Φυσικά, διευκρίνισε, η στελέχωσή του πρέπει να γίνει με νέο προσωπικό και όχι από το υφιστάμενο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, το οποίο είναι ήδη σημαντικά μειωμένο.

Της Βίκυς Βετουλάκη