Νέος διαγωνισμός για το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων


 

Της Μαρίας Νίκα

 

Γενική αύξηση των εμφραγμάτων στη Μεσσηνία, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, και κυρίως στις γυναίκες και τους ανθρώπους άνω των 45 ετών, δείχνει η έρευνα που έγινε στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με επικεφαλής τον καρδιολόγο – επιμελητή Μανώλη Μάκαρη.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε αυτές τις μέρες ο κ. Μάκαρης στο 62ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Η έρευνα αφορά στο εάν και πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την υγεία μας και συγκεκριμένα την καρδιά, και πραγματοποιήθηκε πάνω σε ιατρικά δεδομένα 22.100 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

 

Μελετήθηκαν στοιχεία δύο χρονικών περιόδων. Έγινε σύγκριση περιστατικών της περιόδου 2004 – 2007 και της περιόδου 2008 – τέλος 2011.

 

Στην πρώτη περίοδο (2004 – 2007) σημειώθηκαν 841 εμφράγματα (17,43 ανά 10.000 ανθρώπους), ενώ στη δεύτερη (2008 – τέλος 2011) σημειώθηκαν 1.084 (22,46 ανά 10.000 ανθρώπους).

 

Η αύξηση ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους αφορούσε σε όλες τις κατηγορίες ασθενών:

 

-20,8% για τα άτομα κάτω των 45 ετών (64 εμφράγματα από 53)

-25,7% για τους άνδρες (807 εμφράγματα από 642)

-29,4% για τα άτομα άνω των 45 ετών (1.020 εμφράγματα από 788)

-39,2% για τις γυναίκες (64 εμφράγματα από 52). 

 

Οι αιτίες σχετίζονται με το ψυχικό στρες που προκαλεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον, λόγω της απότομης μείωσης του εισοδήματος, της ανεργίας και της αδυναμίας εκπλήρωσης υποχρεώσεων. Το βιοτικό επίπεδο υποβαθμίζεται, οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για την υγεία τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν έχουν σωστή ή και καθόλου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι η παρουσίαση του κ. Μάκαρη στο αμερικανικό συνέδριο ήταν ενταγμένη στην ενότητα των «φυσικών καταστροφών», δηλαδή στο κομμάτι όπου έχει ερευνηθεί το πόσο οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και στην προκειμένη περίπτωση την καρδιά. Εκτός, λοιπόν, από τη σχέση της οικονομικής κρίσης με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, παρουσιάστηκαν μελέτες για το εάν επηρέασαν την ανθρώπινη καρδιά, για παράδειγμα, το τσουνάμι στην Ιαπωνία ή ο τυφώνας Κατρίνα στην Αμερική.

 

Όπως σημείωσε χθες ο κ. Μάκαρης μιλώντας στο «Θ», από την Αμερική όπου βρισκόταν ακόμη, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, για το οποίο ο ίδιος μίλησε και στα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.