Να πάρει «σάρκα και οστά» μια αριστερή εναλλακτική πρόταση


 

 

Την αντίδραση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Παν. Νίκα να ζητήσει από τον επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτη Μπεχράκη, να κάνει αίτηση στο Πρωτόκολλο του Δήμου, προκειμένου να ενημερωθεί για κάποια οικονομικά στοιχεία, εν όψει της προχθεσινής συνεδρίασης. Μάλιστα, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, χθες δηλαδή, ο σχολιασμός του δημάρχου για «εισβολή» του κ. Μπεχράκη στο γραφείο της προϊσταμένης της Οικονομικής Υπηρεσίας, δεν ευσταθεί.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση προχθές στο Σώμα ο κ. Μπεχράκης, ζητώντας να υπάρξει μια διαβεβαίωση από το προεδρείο ότι οι επικεφαλής δε χρειάζεται να περνούν πρώτα από το Πρωτόκολλο, προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα που άπτονται των λειτουργιών του Δήμου Καλαμάτας.

Οι σύμβουλοι των μειοψηφιών στο σύνολό τους τάχθηκαν στο πλευρό του κ. Μπεχράκη, θεωρώντας ως αντιδημοκρατική την παρέμβαση του δημάρχου Παν. Νίκα, ενώ, όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Νταγιόπουλος, «υπάρχει κεκτημένο δικαίωμα τόσο για τους επικεφαλής όσο και για τους δημοτικούς συμβούλους. Σε περίπτωση που ο δήμαρχος επιμείνει στην τακτική του, δηλώνω την παραίτησή μου από μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου».

Επικριτικοί, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις τους για τη στάση του δημάρχου, ήταν και σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Όμως, αντιγράφοντας, χωρίς να το θέλει, τον ποιητή Μ. Αναγνωστάκη, που σ’ ένα ποίημά του υποστηρίζει πως «φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά, πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου», ο Κ. Αθανασόπουλος είπε ότι θα υποστηρίξει την άποψη του κ. Μπεχράκη, υπό την προϋπόθεση ο τελευταίος να ανακαλέσει ένα χαρακτηρισμό που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν το κάνει, θα είναι «άνανδρος» και «δειλός». Εφόσον, δε, το επαναλάβει στο μέλλον και είναι ο ίδιος παρών, «θα λύσει το πρόβλημα με τον τρόπο που πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις».

Προς τιμήν του, πάντως, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Π. Μπουζιάνης, δήλωσε ότι δε θέλει να δώσει συνέχεια σ’ ένα θέμα που ανήκει στο παρελθόν. Την ίδια στάση κράτησε και ο πρόεδρος της έδρας Δ. Πολίτης, ο οποίος παρατήρησε ότι η αχαρακτήριστη φράση ειπώθηκε, αλλά το θέμα θα πρέπει να θεωρείται λήξαν.

Ο δήμαρχος Παν. Νίκας απουσίαζε τη συγκεκριμένη στιγμή από την αίθουσα κι έτσι δεν καταγράφηκε κάποια δήλωσή του, εκτός, βέβαια, από αυτές που έχουν ήδη γίνει στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη