«Ο Έλληνας ήρωας»…


 

 

 

Μήνυμα ζωής, αλληλεγγύης και ισοτιμίας στην κοινωνία έστειλαν το βράδυ του Σαββάτου από την Κυπαρισσία απεξαρτημένα άτομα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Μεσσηνίας και το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ! Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης κατά των ναρκωτικών και του κοινωνικού αποκλεισμού, μετά από πρωτοβουλία απεξαρτημένων ατόμων που απασχολούνται στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Ιδιαίτερα συγκλονιστικά ήταν όσα είπαν τα ίδια τα απεξαρτημένα άτομα για τη σκληρή μάχη που έδωσαν για τη ζωή, με τη βοήθεια και στήριξη του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, καθώς και για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για να άρουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και την εργασία.

Όπως τονίστηκε, τα απεξαρτημένα άτομα, παρά την περιπέτεια που πέρασαν ακολουθώντας για κάποιο διάστημα στη ζωή τους τον καταστροφικό δρόμο των ναρκωτικών, μετά την απεξάρτηση χωρίς υποκατάστατα και δίχως φάρμακα, ακολουθώντας το «στεγνό πρόγραμμα» του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, δε διαφέρουν σε τίποτα από όλους τους άλλους μη χρήστες. Είναι καθαροί, πήραν την απόφαση για απεξάρτηση μόνοι τους, από τη δύναμη της ψυχής τους και τα κατάφεραν! Στην εποχή της κρίσης, που διανύουμε σήμερα, χρειάζονται από την πολιτεία και την κοινωνία αλληλεγγύη και πολιτικές άρσης του αποκλεισμού και ανεμπόδιστης επανένταξης τόσο στην κοινωνία όσο και στην εργασία.

Ο Πάνος τόνισε ότι «για μένα η κρίση δεν είναι το πιο δύσκολο, για μένα το πιο δύσκολο έχει περάσει» και αναφέρθηκε στα θέματα της εργασίας των πρώην χρηστών, ζητώντας από όλους να γίνουν ο αντίλαλος όσων άκουσαν στην εκδήλωση!

Ο Μπόμπυ μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου, τονίζοντας πως «οι χρήστες δεν είναι πρόβλημα, αντιμετωπίζουν προβλήματα» και είπε πως η κοινωνία πρέπει να δει το πρόβλημα και να μην το κρύβει, σημειώνοντας: «Είναι ένα μυστικό που δε λέει κανένας».

Ο Μακ είπε ότι ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι δύσκολος και πρέπει να δίδεται σε πολλά μέτωπα, ενώ τόνισε πως για τα άτομα που έχουν απεξαρτηθεί χρειάζονται θέσεις εργασίας, ώστε να στηρίζονται στον εαυτό τους και να παλεύουν τις δυσκολίες.

Γονέας απεξαρτημένου ατόμου αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ και τόνισε πως, όταν οι γονείς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα δεν πρέπει να το κρύβουν, αλλά να συζητούν με το παιδιά τους και ν’ απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ για βοήθεια.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.

Για την κρίση, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη μίλησε ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Μεσσηνίας, Πάνος Μπόζος, στην εξάρτηση και το ρόλο της οικογένειας αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Συμβουλευτικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, Γιώργος Παπαμακάριος, στο «στεγνό πρόγραμμα», την πρόταση της θεραπευτικής κοινότητας η αναπληρώτρια υπεύθυνη θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ Ελένη Φουσιέκη, ενώ η Μαίρη Ζαχαράκη, υπεύθυνη προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, μίλησε για την επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. 

 

Του Ηλία Γιαννόπουλου