Παρουσιάστηκε «Η πιο κρυφή πληγή» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου


 

 

Συνεχή είναι τα «χτυπήματα» που δέχονται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι. Βλέπετε, πάντα υπό τις οδηγίες τη τρόικας, οι περικοπές ξεκινούν από τις κοινωνικές παροχές. Το «δόγμα του σοκ» ξεθεμελιώνει το κοινωνικό κράτος.

Ένα πρόγραμμα, λοιπόν, που εξυπηρετούσε εκατοντάδες ηλικιωμένους είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι». Μόνο στο Δήμο Καλαμάτας είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 200 πολίτες τρίτης ηλικίας, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι δύσκολο να μετακινηθούν για να επισκεφτούν κάποιον γιατρό.

Η συγκεκριμένη κοινωνική δομή αποτελεί κατά κοινή ομολογία μία από τις πιο επιτυχημένες υπηρεσίες που παρέχουν ιατρική, νοσηλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε ηλικιωμένους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία δεδομένα, ενώ είχε κατ’ αρχήν αποφασιστεί η λήξη του  προγράμματος στο τέλος Μαρτίου, πήρε μία παράταση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, καθώς οι Δήμοι δεν έχουν προλάβει ακόμα να συστήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, είτε με απολυμένους εργαζομένους είτε με ιδιώτες ή ΜΚΟ, που θα αναλάβουν τα προγράμματα τους προσεχείς μήνες.

Προκειμένου το «Φροντίδα κατ’ Οίκον» (σ.σ. η νέα ονομασία του) να εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου, θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν μεριμνήσει για τη σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ήδη από το 2012, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος (3-5 μήνες) που απαιτείται για να δρομολογηθεί μια τέτοια επιχείρηση. Εντούτοις, λίγα πράγματα έχουν γίνει και αυτά σε περιορισμένο αριθμό Δήμων.

Πάντως, το πρόγραμμα αλλάζει και θεσπίζονται κριτήρια που είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των ηλικιωμένων οι οποίοι έχουν ανάγκη από φροντίδα. Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρει τώρα υπηρεσίες σε όλους τους ανήμπορους ανθρώπους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους. Με τα νέα δεδομένα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν μόνο όσοι είναι πάνω από 78 ετών, έχουν πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και ετήσιο εισόδημα 7.740 ευρώ. Εάν πρόκειται για ζευγάρι ηλικιωμένων, το οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι 14.000 ευρώ, ενώ και οι δύο θα πρέπει να είναι άνω των 78.

Οι δήμαρχοι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα με τον τρόπο που προωθείται κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ισχύον «Βοήθεια Στο Σπίτι» δεν έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του ούτε καν μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε και λήγει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις από το υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους να καλύψουν το λειτουργικό κόστος από τους ΚΑΠ. Όμως,  η ΚΕΔΕ αρνείται να καλύψουν οι Δήμοι με δικά τους έξοδα το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του υπουργείου «παράνομη και παράτυπη».

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη