«Προσπάθεια συγκέντρωσης» με… αποχωρήσεις και δοκιμές


Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Νίκος Λάζαρης θα είναι προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει απόψε στις 7.30, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση της Ένωσης για το 2013, σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός της Αριστοτέλης Φράγκος. Για τη συνέχεια έχουν προγραμματιστεί και άλλες, όπως στις 2 Απριλίου για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ενώ μέσα στον ίδιο μήνα θα διοργανωθεί και ομιλία από την αρχαιολόγο, δρα Ξένη Αραπογιάννη, με θέμα τις τελευταίες ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία.

Ο Οκτώβρης, όπως πρόσθεσε ο κ. Φράγκος, για την Ένωση Συγγραφέων θα περιλαμβάνει τη λογοτεχνική εβδομάδα που θα συνδιοργανωθεί με το Δήμο Τριφυλίας, στην οποία παρουσιάζονται λογοτέχνες της περιοχής. Επίσης τον Οκτώβρη θα λάβει χώρα και η εκδήλωση για το λογοτεχνικό βραβείο στη μνήμη του Νάκου Κληρόπουλου, ενώ για τον ίδιο μήνα έχει προγραμματιστεί ένα αφιέρωμα στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Η χρονιά του 2013 θα κλείσει με μια ανοιχτή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS το Δεκέμβριο.

Αναφερόμενη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η γραμματέας της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, Γιώτα Σβερκούνου – Τσαούση, σημείωσε ότι επιλέχθηκε γι’ αυτήν η 21η Μαρτίου, «η ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μια και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Η ποίηση, παρατήρησε, είναι η πρώτη νεότητα της γλώσσας, ποιητικά είναι τα πρώτα κείμενα, η ποίηση είναι η αρχή των πάντων».

Το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, Αντωνία Παυλάκου – Χριστακοπούλου, τόνισε τη συμβολή του Βασίλη Βασιλικού στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και της ποιήτριας Λυδίας Στεφάνου. Σημείωσε ότι η Ένωση Συγγραφέων με μεγάλη χαρά κάθε χρόνο συμμετέχει σε αυτό τον εορτασμό και για απόψε το βράδυ έχει καλεσμένο τον ποιητή και κριτικό ποίησης, Νίκο Λάζαρη, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Ποίηση και ποιητικισμός». Θα ακολουθήσει συζήτηση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να καταθέσει σκέψεις και ερωτήματα για την ποίηση και σχετικά ζητήματα.

Ο Νίκος Λάζαρης είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1976 και κρατά τη στήλη «Κριτική» στο περιοδικό «Νέα Εστία», ενώ έχει σπουδάσει Κινηματογράφο και Δημοσιογραφία.

Μ.Ν.