Σήμερα τα σπουδαία για τους τρεις… κι άλλος στη λίστα για αποχώρηση


 

Ευέλικτες μορφές εργασίας για 4.565 εργαζόμενους

 

Η οικονομική πολιτική αναγκάζει τις επιχειρήσεις να προβαίνουν σε μια σειρά μέτρων για να επιβιώσουν

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Το χάος που επικρατεί στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2012, η οποία παραδόθηκε στην τρόικα. Η έκθεση για τη Μεσσηνία περιλαμβάνει 4.579  επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, όσον αφορά στις νέες προσλήψεις που έγιναν, 4.501 εργαζόμενοι εργάζονται με πλήρες ωράριο, 3.517 με μερική απασχόληση και 1.048 εκ περιτροπής.

Στις αλλαγές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, οι 217 μετατράπηκαν σε μερική, τέσσερις σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη και καμία σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Περαιτέρω, η έκθεση σημειώνει ότι στην Πελοπόννησο το ποσοστό μείωσης των μισθών έφτασε στο 22,4%.

Η συγκεκριμένη έκθεση, απόσπασμα της οποίας παρουσιάζει σήμερα το «Θ» για τη Μεσσηνία, αποτέλεσε για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το «ανάχωμα» προκειμένου να μην τεθεί θέμα -προς το παρόν- περαιτέρω μείωσης των μισθών, αλλά και άλλων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του νομού αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγές στη μορφή απασχόλησης των εργαζομένων τους λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του «κυνηγητού» που δέχονται από το κράτος με την πολιτική που εφαρμόζει εναντίον τους.