Σαν σήμερα …στις 7 Μαρτίου


 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

 

 

Σήμερα μπαίνουν οι υπογραφές για την παραχώρησή του

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Το συμβόλαιο για την παραχώρηση από το Γαλλικό στο Ελληνικό Δημόσιο του κτηρίου Εφεσίων υπογράφεται σήμερα. Σε αυτό θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη περί παραδόσεως από το υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Καλαμάτας του κτηρίου όπου στεγαζόταν το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Τα ανωτέρω συμφωνήθηκαν μεταξύ του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Jean Loup Kuhn-Delforge, του δημάρχου Παν. Νίκα και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα, σε γεύμα εργασίας προχθές το μεσημέρι, στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων των νομικών υπηρεσιών των δύο πλευρών.

Ο δε κ. Τζαβάρας δεσμεύθηκε ότι η αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηρίου θα υπαχθούν σε χρηματοδότηση μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει σχετική μελέτη, ενώ έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία του Δήμου Καλαμάτας το 2011. Το κόστος των εργασιών προϋπολογίζεται σε 4 εκατ. ευρώ περίπου και θα μειωθεί κατά το ποσοστό έκπτωσης που θα προσφέρει ο ανάδοχος.

Με εντολή του δημάρχου, μάλιστα, κινείται η διαδικασία υποβολής φακέλου για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας ανέλαβε τη δέσμευση για ανάπλαση της παρακείμενης πλατείας Μαυρομιχάλη, ώστε να αναδειχθεί και η περιοχή που βρίσκεται το διατηρητέο οικοδόμημα.

Στο κτήριο Εφεσίων προβλέπεται να στεγασθούν το Μουσείο της Πόλεως της Καλαμάτας, το Μουσείο Παλαιτύπων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Γαλλικό Προξενείο.

Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι ο πρέσβης της Γαλλίας θα επισκεφθεί το Δήμο Καλαμάτας σε λίγες εβδομάδες, προκειμένου να συζητήσει τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών, αλλά και να βρεθεί στο κτήριο Εφεσίων.

 

Το κτήριο

Η οικία Εφεσίου αποτελεί το σημαντικότερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα νεοκλασικισμού στην πόλη της Καλαμάτας. Κατά κύριο λόγο η διάκριση αυτή οφείλεται στην πλούσια- και για την περιοχή μοναδική- διακόσμηση των ταβανιών όλου του πρώτου ορόφου και της εισόδου του κλιμακοστασίου, με περίτεχνες οροφογραφίες και τοιχογραφίες. Είναι δε έργο Ιταλού αρχιτέκτονα του τέλους του 19ου αιώνα.

Το μέγαρο έχει κάτοψη σε μορφή Π, που διαμορφώθηκε σε διάφορες φάσεις με προσθήκες στον αρχικό πυρήνα. Το ισόγειο χρησιμοποιούνταν ως μαγαζί και γραφείο με διάφορες αποθήκες και βοηθητικούς χώρους, ενώ η κατοικία βρισκόταν στον α’ όροφο.

Στο κεντρικό τμήμα του κτηρίου υπάρχει και δεύτερος όροφος, έτσι ώστε δείχνει προς τη νότια όψη, πάνω από τη στέγη, μικρή σοφίτα, πλούσια στολισμένη και με αέτωμα, ενώ προς την εσωτερική αυλή εμφανίζεται ως τριώροφο.

Στην αυλή, στο σημείο αυτό, δημιουργείται στο ισόγειο στοά με τρία τόξα. Η κατασκευή επαναλαμβάνεται στον πρώτο όροφο, δημιουργώντας φωτεινό χώρο που κλείνει με μεγάλες τζαμαρίες, εν μέρει έγχρωμες. Σχεδόν όλα τα ανοίγματα έχουν πλαίσια από ψευδοπαραστάδες και υπέρθυρα νεοκλασικής μορφολογίας.

Η κύρια είσοδος του κλιμακοστασίου, που οδηγεί στον πρώτο όροφο, διαθέτει σκαλισμένο μαρμάρινο πλαίσιο. Στις δύο όψεις που βλέπουν προς τους δρόμους, υπάρχει συμμετρικά από ένας μεγάλος εξώστης με μαρμάρινο δάπεδο και κιγκλιδώματα από χυτοσίδηρο, επάνω σε μαρμάρινα γλυπτά φουρούσια.

Στις όψεις, οι επιφάνειες των τοίχων του ισογείου καλύπτονται επιπλέον με απομίμηση ισόδομης τοιχοποιίας και το ισόγειο χωρίζεται από τον όροφο με διακοσμητικές κορνίζες και ταινία. Παρόμοια στοιχεία επαναλαμβάνονται κάτω από το γείσο της στέγης.

Το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία της οικογένειας Εφεσίου μέχρι την πώλησή του τη δεκαετία του ’50 στη Γαλλική Κυβέρνηση. Από τότε και μέχρι τους σεισμούς του 1986 φιλοξένησε το Γαλλικό Ινστιτούτο. Από το γαλλικό κράτος το κτήριο παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία μουσείου.