Το σύστημα των διοδίων στην Πελοπόννησο βασίζεται σε αποικιοκρατικούς νόμους


 

Στις εξελίξεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το μέλλον του ΤΕΙ Καλαμάτας δε θα πρέπει να περάσει ασχολίαστη και η ανοικτή επιστολή του προέδρου του Τμήματος Λογοθεραπείας, επίκουρου καθηγητή Δημήτρη Π. Πετρόπουλου.  

Συγκεκριμένα, σημειώνει τα εξής: «Η απόφαση του υπουργείου για το βίαιο κλείσιμο και μεταφορά του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας στην Πάτρα δημιουργεί σειρά ερωτημάτων. Το υπουργείο δεν έχει πείσει κανέναν από πού προκύπτει το όφελος για τους σημερινούς ενεργούς φοιτητές του Τμήματος στην Καλαμάτα, ούτε έχει αναδείξει πώς θα προκύψουν δημοσιονομικά οφέλη για το σύνολο της χώρας.

Το σίγουρο είναι ότι ένα τμήμα που έχει πετύχει την αποστολή του, δηλαδή επιστημονική κατάρτιση, σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και σύνδεση με την κοινωνία, αυτό το τμήμα τιμωρείται.

Αναλυτικά στοιχεία για το τμήμα έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν και είναι γνωστά όχι μόνο στην πόλη της Καλαμάτας και στη Μεσσηνία, αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η μεγάλη αναντιστοιχία και η αδιαλλαξία των αποφάσεων του υπουργείου γεννά μια σειρά ερωτημάτων. Το βασικότερο από αυτά είναι ποιοι ωφελούνται από την απόφασή του για μεταφορά του τμήματος.

Σίγουρα όχι οι σπουδαστές, οι οικογένειές τους και η κοινωνία. Οφέλη σίγουρα θα προκύψουν για το ιδιωτικό ΙΕΚ που λειτουργεί στην πόλη της Καλαμάτας συμφερόντων συγγενικού προσώπου, στελέχους της κυβέρνησης και αρμόδιου για το σχέδιο “Αθηνά”. Οι υπεύθυνοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι δημοσιογράφοι ας αναδείξουν τη σχέση».

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε δύο στοιχεία ακόμη. Το πρώτο είναι ότι η μεταφορά του Τμήματος Λογοθεραπείας – επίσημα- γίνεται διότι δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό να το στελεχώσει. Από την άλλη, όμως, το ίδιο υπουργείο κρατά ανοικτό το παράρτημα Πληροφορικής στη Σπάρτη, χωρίς να εκπληρώνει τα κριτήρια που θέτει για το Τμήμα Λογοθεραπείας. Παράλληλα, υπάρχει ένα σημαντικό κόστος στη λειτουργία του.

Επιπρόσθετα, οι τραγελαφικές διαδρομές ενός άλλου τμήματος ΤΕΙ αποκαλύπτουν, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», το τεράστιο μέγεθος της προχειρότητας με την οποία καταρτίστηκε, διορθώθηκε και ξαναδιορθώθηκε το σχέδιο. Η περίπτωση έχει γίνει ανέκδοτο, υπόδειγμα μικροπολιτικών παρεμβάσεων, παράδειγμα σπασμωδικών ενεργειών συρρίκνωσης, συνδυασμός όλων των παραπάνω…

Ο λόγος για το Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας (ΘΕΚΑ) του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, μεταφερόταν στην Καλαμάτα, για να συγκροτηθεί το ενιαίο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Ταυτόχρονα, δύο τμήματα από Ζάκυνθο και Αργοστόλι θα μετακινούνταν στο Μεσολόγγι για να ιδρυθεί ένα νέο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής!

Δύο ημέρες αργότερα, το τμήμα επέστρεψε στο Μεσολόγγι. Αρκετές ημέρες μετά, όμως (με το τελικό σχέδιο), τα τμήματα Ζακύνθου και Αργοστολίου επιστρέφουν στους αρχικούς τους τόπους και το ΘΕΚΑ του Μεσολογγίου πάει Αμαλιάδα! Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Τζαβάρας εκλέγεται στην Ηλεία είναι τυχαίο;

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη