5ος στο Γκέτεμποργκ ο Τσάτουμας


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες, αφού αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ αυτοκτονιών όλων των εποχών, αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη τάση των δύο τουλάχιστον κρουσμάτων αυτοχειρίας καθημερινά.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2011 σημειώθηκαν συνολικά 34 αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονιών.

Από τον αριθμό αυτό, 28 ήταν άνδρες και 6 γυναίκες. Ειδικότερα, μέχρι την ηλικία των 22 ετών είχαμε πέντε (5) περιστατικά, 23-30 ετών δύο (2), 31- 40 ετών τέσσερα (4) και 41 ετών και άνω είκοσι τρία (23).

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας προκύπτει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως τις 28 Αυγούστου 2012 οι τελεσθείσες αυτοκτονίες και οι απόπειρες ανήλθαν σε 3.124 πανελλαδικά.

Από την άλλη πλευρά, η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις για τις εκτιμήσεις των αστυνομικών και τα στοιχεία που κατατέθηκαν.

Το γεγονός, όμως, ότι η οικονομική κρίση οξύνει περαιτέρω τα προβλήματα των πολιτών και αφήνει πίσω της ανυπεράσπιστες, ευάλωτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Όπως αποκαλύπτεται από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων που διατηρεί η Ελληνική Αστυνομία, οι αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους έχουν τετραπλασιαστεί την περίοδο 2008-2011! Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και την περίοδο που ακολούθησε το χρηματιστηριακό κραχ του 1999.

Πάντως, στα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνονται οι αυτοκτονίες του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που αναφέρονται απευθείας στη στρατιωτική Δικαιοσύνη, όπως και οι περιπτώσεις πνιγμών που σημειώνονται στη ζώνη ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.

Α.Π.