Ετοιμάζεται το Ιατρείο Μαστού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας


Της Μαρίας Νίκα
 
Τους 12 φτάνουν οι εργαζόμενοι από το νοσηλευτικό προσωπικό που συνταξιοδοτήθηκαν στη διάρκεια του 2012 από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ήταν Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας και Τεχνολογικής. Αντίστοιχα, την ίδια χρονιά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έγιναν μόνο δύο προσλήψεις νοσηλευτών.
Δηλαδή, αν τα επόμενα χρόνια συνεχιστεί η ίδια αντιστοιχία αποχωρήσεων – προσλήψεων, το νοσοκομείο κινδυνεύει να μείνει χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τους «ήρωες στο χώρο της Υγείας», όπως τους είχε αποκαλέσει τον Οκτώβρη του 2010 ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα. 
Και η αντιστοιχία των 12 αποχωρήσεων – 2 προσλήψεων ίσως να είναι το αισιόδοξο σενάριο, γιατί βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του 2013, αλλά δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα για καμία νέα πρόσληψη που να αφορά στη φετινή χρονιά. Όσο για το εάν θα υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις νοσηλευτών μέσα στο ’13 και εάν υπάρξουν πόσες θα είναι αυτές, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Εν τω μεταξύ, «η δουλειά στο νοσοκομείο και λόγω της κρίσης, αυξάνεται σε όλες τις κλινικές» μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών Ν. Μεσσηνίας, Ευσταθία Καμπουγέρη. «Γίνεται, βέβαια, προσπάθεια για σωστό καταμερισμό του νοσηλευτικού προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τμήματος. Φανταστείτε, όμως, τα επόμενα χρόνια, εάν δεν γίνουν καθόλου προσλήψεις και εάν συνεχιστούν οι αποχωρήσεις από συνταξιοδότηση, πώς θα είναι τα πράγματα στο νοσοκομείο. Πρέπει δε να επισημάνω ότι το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να δουλεύουν σωστά οι κλινικές».
Η τελευταία μαζική πρόσληψη νοσηλευτών που είδαμε, ήταν τότε με την επίσκεψη Λοβέρδου στην Καλαμάτα, τον Οκτώβρη του 2010. Μάλιστα, είχε ορκίσει ο ίδιος τα 27 άτομα νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που προσλήφθηκαν, σε τελετή στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
Βέβαια, όπως προσθέτει η κα Καμπουγέρη, από τους ανθρώπους που προσλήφθηκαν εκείνη τη φορά, δεν έμειναν όλοι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά πήγαν επίσης σε Κέντρα Υγείας, καθώς και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.