Καταστηματάρχης ετοιμαζόταν να διαθέσει 150 κιλά ληγμένων εντοσθίων


Η Ελλάδα απέσπασε συνολικά 17 βραβεία
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη. Εμπνευστής του διαγωνισμού ήταν ο Curtis Cordis, δημιουργός του πιο έγκριτου ιστότοπου ενημέρωσης (www.olivetimes.com) σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο διεθνώς.
Στο διαγωνιστικό τμήμα τα μεσσηνιακά ελαιόλαδα κατέκτησαν τρία ασημένια μετάλλια. Εκτός από την εταιρεία Μπλάουελ που πήρε ένα, δύο μετάλλια κέρδισε και ο παραγωγός Φώτης Παναγιωτόπουλος, με τα λάδια του «Εστία 1» και «Εστία 5».
Επικεφαλής του πάνελ γευσιγνωσίας του διαγωνισμού ήταν ο Dr. Gino Celletti, στον οποίο προσκλήθηκαν 16 κριτές-γευσιγνώστες από 10 διαφορετικές χώρες, που δοκίμαζαν πυρετωδώς 150 δείγματα ημερησίως, ώστε να βαθμολογήσουν τα 700 συμμετέχοντα ελαιόλαδα από 22 διαφορετικές χώρες. Για να διασφαλιστεί, δε, η εγκυρότητα του διαγωνισμού, τα δείγματα προς δοκιμασία δίνονταν στους κριτές με κωδικό χωρίς να γνωρίζουν την προέλευση και την ετικέτα τους.
Απονεμήθηκαν συνολικά 260 βραβεία. Η Ελλάδα απέσπασε 17: 14 ασημένια και τρία χρυσά, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μετά την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Παρ’ όλα αυτά, «το 58% των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων ήταν ελαττωματικά, κυρίως ταγγισμένα ή με κατάλοιπα μούργας, και πιθανόν ούτε οι ίδιοι οι παραγωγοί γνωρίζουν πως τα ελαιόλαδά τους έχουν πρόβλημα» δήλωσε στους New York Times ο Ιταλός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Dr. Celletti. Φαίνεται ότι και σε διεθνές επίπεδο η ποιότητα του ελαιολάδου έχει πολύ δρόμο μπροστά της ακόμα.
Ας ελπίσουμε το μεσσηνιακό ελαιόλαδο να βρει το δρόμο προς τις διεθνείς αγορές και, με γνώμονα την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του, να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία που του δίνεται και στο μέλλον.
Α.Π.