Τις 100 έφτασαν οι αιτήσεις για υπερχρεωμένα το 2013 στην Καλαμάτα


 
Δύο περιπτώσεις καταβολής επί χρόνια συντάξεων σε δύο πεθαμένους συνταξιούχους στη Μεσσηνία ερευνά η Εισαγγελία Καλαμάτας, μετά από εντολή των οικονομικών εισαγγελέων και έρευνα του υπουργείου Οικονομικών.
Οι δύο περιπτώσεις αφορούν γυναίκες, η μία στην Καλαμάτα και η άλλη στην περιφέρεια της Μεσσηνίας.
 
Συντάξεις «μαϊμού»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη περίπτωση, αυτή της Καλαμάτας, η συνταξιούχος έχει πεθάνει από το 2007 και συγγενής της εξακολουθούσε να εισπράττει, προφανώς παράνομα, τη σύνταξή της.
Στη δεύτερη περίπτωση, η συνταξιούχος που διέμενε στην περιφέρεια της Μεσσηνίας έχει αποβιώσει περισσότερα χρόνια και συγκεκριμένα, από το 1999. Και εδώ, συγγενής της δικαιούχου εισέπραττε τη σύνταξη μετά θάνατον.

Ήδη από την Εισαγγελία Καλαμάτας άρχισε προκαταρκτική έρευνα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακαλύψει κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις στη Μεσσηνία.

Σε πανελλαδικό επίπεδο ύποπτες θεωρούνται 9.371 συντάξεις λόγω θανάτου (χήροι/χήρες, άγαμες θυγατέρες, ανήλικα τέκνα), μετά τις διασταυρώσεις των μητρώων συνταξιούχων που ανήκουν στο Δημόσιο, τις οποίες διενήργησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα συμπεράσματα από τις διασταυρώσεις των μητρώων του υπουργείου Εσωτερικών με το μητρώο του Ταμείου Δημοσίου παρουσιάσθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία και συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Στρατής Μαραγκός και ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Χρήστος Ντούσκας.

Της Βίκυς Βετουλάκη