Προχωρά η συνεργασία Δήμου και ΤΕΙ Καλαμάτας


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 
Κραυγή διαμαρτυρίας από υγειονομικούς και άλλους κλάδους
 
Της Μαρίας Νίκα
 
«Οι υγειονομικοί χάνουμε λεφτά. Μικρό το κακό. Ο κόσμος, όμως, χάνει την υγειά του και τη ζωή του…». Λακωνικός αλλά ουσιαστικός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Μιχάλης Μιχαήλ, περιέγραψε με δυο λόγια την κατάσταση και κάλεσε σε αγώνα μέχρις εσχάτων, στην ανοιχτή εκδήλωση – διαμαρτυρία που διοργάνωσαν χθες βράδυ οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, στον πεζόδρομο της Αριστομένους.
Τη συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν και σωματεία εργαζομένων από άλλους κλάδους, καθώς και μεμονωμένος κόσμος, συντόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ, Ν. Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης. Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο Λευτέρης Πουρνάρας σημείωσε ότι στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας του νομού, τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση οδηγούν σε ολοένα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. «Τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, βασικά για τη φροντίδα των ασθενών, όπως σύριγγες, γάζες, είδη υγιεινής, γάντια κ.ά., υλικά που διασφαλίζουν τη σωστή φροντίδα, αλλά και τον περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Τα εργαστήρια του νοσοκομείου λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων δεν πραγματοποιούν σημαντικές εξετάσεις.
Το τελευταίο διάστημα είναι εντονότερες οι ελλείψεις σε μια σειρά από βασικά φάρμακα, ενώ παράλληλα το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς μόνιμο φαρμακοποιό, καθώς έχει λήξει η σύμβαση της μίας και μοναδικής φαρμακοποιού που υπήρχε».
Ο κ. Πουρνάρας αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάσταση που επικρατεί στις κλινικές και τα τμήματα που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, έκανε λόγο για απουσία σημαντικών ιατρικών ειδικοτήτων και μίλησε για εξοντωτικά ωράρια εργασίας, αμέτρητα οφειλόμενα ρεπό και άδειες σε εργαζόμενους.  
Ως εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας, ο γιατρός Τάσος Πουλόπουλος μίλησε για ολοκληρωτική διάλυση της κοινωνίας, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης. Πρόσθεσε ότι η μόνη επιλογή είναι η μετωπική αντίσταση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η κοινωνία.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί στην εκδήλωση από εκπροσώπους σωματείων, ενώ με πανό και συνθήματα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, με την Α΄ και Β΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.