Στρατηγικός ο ρόλος της Καλαμάτας στην κρουαζιέρα


Π. ΝΙΚΑΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

 
Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ: «Ο δήμαρχος να αφήσει τα μισόλογα και να καταδικάσει την εκδήλωση»
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Η διοργάνωση φεστιβάλ από το κοινοβουλευτικό νεοναζιστικό μόρφωμα στην Καλαμάτα, στις αρχές Αυγούστου, έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της πόλης και απασχολεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα.
Μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση πραγματοποίησης του πανελλαδικού φεστιβάλ στην επέτειο εγκαθίδρυσης της δικτατορίας του Μεταξά την 4η Αυγούστου, είναι έντονες.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αίτημά της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Πολίτη, ζητά το θέμα να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Σώματος, αίτημα που έγινε αποδεκτό.
Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Παν. Νίκας σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε: «Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι να υπάρξει ησυχία και ηρεμία το καλοκαίρι, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις και να υπάρξει τόνωση της τοπικής οικονομίας».
Τόνισε δε, πως η άδεια για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής δόθηκε από το Κρατικό Λιμενικό Ταμείο, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν έχει λόγο στην παραλιακή ζώνη, και εγκρίθηκε από Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επισήμανε ακόμη πως «κατά τη θερινή περίοδο πρέπει να αποφεύγονται πολιτικές εκδηλώσεις, οι οποίες μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα. Χρειάζεται ηρεμία και ησυχία για να δουλέψουν οι επαγγελματίες και να κάνει διακοπές ο κόσμος».
Μάλιστα, πρόσθεσε πως το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συζήτηση του ζητήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο να ματαιωθεί το φεστιβάλ, δε συνοδεύεται από εισήγηση, ενώ η Δημοτική Αρχή θα τοποθετηθεί για το θέμα αυτό κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Βέβαια, για μία ακόμη φορά απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Να δούμε τι θα πει κατά τη συζήτηση του θέματος.
Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις στα όσα υποστήριξε ο κ. Νίκας. Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας της ΔΗΜΑΡ σημειώνει: «Ο δήμαρχος Καλαμάτας να αφήσει τα μισόλογα (δεν είδα… δεν ξέρω… άλλος έχει ευθύνη) και να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια την απαγόρευση του φεστιβάλ της ντροπής στην πόλη μας (για κάποιο παζάρι πριν από 3 χρόνια στο Λιμενικό Πάρκο ζητούσε την ανάκληση άδειας…).
Ο δημοκρατικός λαός της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας δε θα ανεχθεί ναζιστικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν ακόμα ζωντανοί σε τούτη την πόλη που ζήσανε τις θηριωδίες των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Η ιστορία δε λησμονιέται. Η ιστορία δε διαγράφεται».