Θετικές οι εκτιμήσεις για το φετινό τρύγο


Μπορεί ο τρύγος των οινοποιήσιμων σταφυλιών να αργεί, σε σχέση με τα επιτραπέζια, όμως παραγωγοί και συνεταιρισμοί έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την επερχόμενη παραγωγή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, σε γενικές γραμμές η παραγωγή θα είναι αυξημένη, ενώ σε καλά επίπεδα αναμένεται και η ποιότητα. Επίσης, ελπίδες υπάρχουν και για καλύτερες τιμές, αφού, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης, φέτος δεν υπάρχουν αποθέματα από την περσινή χρονιά.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο του 2011 μέσω των ΠΣΕΑ που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Κομισιόν, το επόμενο διάστημα θα μελετηθεί ο τρόπος διανομής τους, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα καταβληθούν στους παραγωγούς το 2014.
 
Εκτιμήσεις ελληνικής παραγωγής
Ειδικότερα, ο κ. Κορδοπάτης ανέφερε στον «ΑγροΤύπο» για τη φετινή χρονιά: «Μέχρι τώρα έχουμε πάει καλά. Περιμένουμε έναν κανονικό όγκο παραγωγής στα οινοποιήσιμα σταφύλια, η έναρξη της συγκομιδής των οποίων αναμένεται λίγο μετά τις 10 Αυγούστου. Επίσης, αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι φέτος δεν υπάρχουν αποθέματα από την περσινή χρονιά. Υπενθυμίζουμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε μειωμένη παραγωγή. Συγκεκριμένα το 2011 (2.750.000 εκατόλιτρα) είχαμε τις ζημιές από τον περονόσπορο και το 2012 (3.115.000 εκατόλιτρα) είχαμε τις παγωνιές το Φεβρουάριο και τον καύσωνα του καλοκαιριού. Φέτος αναμένουμε παραγωγή ύψους 3.330.000 με 3.400.000 εκατ. εκατόλιτρα. Όλα αυτά, βέβαια, αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο στις καιρικές συνθήκες.
Σε ερώτηση του «ΑγροΤύπου» σχετικά με την έλλειψη αποθεμάτων τη φετινή χρονιά, ο κ. Κορδοπάτης αναφέρει: «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος αναμένουμε να κινηθούν αυξητικά οι τιμές στα οινοποιήσιμα σταφύλια».
 
Νεμέα – Μεσσηνία
Για τις εκτιμήσεις όσο αφορά στην ΠΟΠ ποικιλία Αγιωργίτικο, μίλησε στον «ΑγροΤύπο» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νεμέας, Γιώργος Γεωργούσης. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Όπως όλα δείχνουν η παραγωγή θα είναι μέτρια αφού στην περιοχή που καλλιεργείται δεν έχει βρέξει από τον Απρίλιο, παρόλο που στις γύρω περιοχές είχαμε βροχοπτώσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι φέτος υπάρχει θεαματική αύξηση της εμπορικής ζήτησης. Έχουν έρθει εταιρείες και έχουν εκδηλώσεις ενδιαφέρον που δεν περιμέναμε ποτέ».
Και προσθέτει: «Όσον αφορά στα “λευκά” οινοποιήσιμα σταφύλια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αναμένουμε αύξηση της παραγωγής, αλλά η συγκομιδή τους αργεί σε σχέση με την ΠΟΠ ποικιλία Αγιωργίτικο».
Για την κατάσταση στη Μεσσηνία μίλησε στον «ΑγροΤύπο» ο κ. Σωτήρης Καλογερόπουλος, πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας ο «Νέστωρ», τονίζοντας επίσης: «Μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή ποσοτικά και ποιοτικά είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Αν δεν έχουμε κάποιες απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, όλα θα κυλήσουν ομαλά».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης