Μπάζα και σκουπίδια οι κόποι μιας ζωής… (Φωτογραφίες και βίντεο)

Μπάζα και σκουπίδια οι κόποι μιας ζωής… (Φωτογραφίες και βίντεο)

«Αυτοί οι τσιγγάνοι είναι ζώα. Δε θα ’πρεπε να επιτρέπουμε σ’ αυτά τα ζώα να υπάρχουν. Με τίποτα». Μη σας σοκάρουν οι παραπάνω φράσεις. Τις άκουσα χθες το μεσημέρι σε καφέ της πόλης, όταν η είδηση για την επιχείρηση της Αστυνομίας στους καταυλισμούς έκανε τη… βόλτα της μέσω των ενημερωτικών ιστοσελίδων. Μάλιστα, μόνο που δεν ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς με την επιχείρηση στα «Παλιάμπελα», στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Εκεί όπου έγινε από το Δήμο Καλαμάτας η διοικητική αποβολή αθιγγάνων, από δημοτικό χώρο συνολικής εκτάσεως 49 στρεμμάτων περίπου, τον οποίο είχαν καταλάβει παρανόμως, εγκαθιστώντας διάσπαρτα παραπήγματα (σ.σ. η ιστορία δε μας λέει, όμως, ποιος άφησε αυτή την κατάσταση έτσι επί χρόνια).
Η διοικητική αποβολή έγινε σε εκτέλεση 14 δικαστικών αποφάσεων, με τη βοήθεια 10 δικαστικών επιμελητών, δυνάμεως της Ελληνικής Αστυνομίας, υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας και συνεργείων του Δήμου με τα κατάλληλα μηχανήματα.
Στους καταληψίες δόθηκε η δυνατότητα να απομακρύνουν από τις παράγκες τον οικιακό εξοπλισμό και σε όσες περιπτώσεις δεν είχαν αυτοκίνητα για να τον μετακινήσουν, αυτό έγινε με φορτηγά του Δήμου Καλαμάτας. Κατόπιν, όλα τα παραπήγματα κατεδαφίσθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι τμήμα 12 στρεμμάτων του χώρου αυτού δίδεται με χρησιδάνειο από το Δήμο στον «ΠΣ Η Καλαμάτα» για την κατασκευή αθλητικού κέντρου και προπονητηρίου. Οι εργασίες για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου θα αρχίσουν άμεσα.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παν. Νίκας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη παρέμβαση «την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια εδώ και 30 χρόνια για την αντιμετώπιση της άναρχης εγκατάστασης των αθιγγάνων». Ευχαρίστησε, δε, την Ελληνική Αστυνομία για τη συμβολή της στην επιτυχή διεκπεραίωση της διοικητικής αποβολής, του συντονισμού της οποίας επελήφθη ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Ι. Δικόπουλος.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο Δήμος, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα συντάξει φάκελο με όλα τα παραπήγματα που παρανόμως έχουν κατασκευασθεί στην περιοχή της Αγίας Τριάδος, τα οποία θα κατεδαφισθούν οπωσδήποτε, όπως τόνισε.
 
Δε μας λέει, όμως, πού θα πάνε όλοι αυτοί που έφυγαν από την περιοχή, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, αν η «Μπιρμπίτα» μπορεί να τους υποδεχθεί. Δε μας λέει ότι δε δέχονται τη συγκεκριμένη λύση, καθώς τονίζουν ότι εκεί μένουν κακοποιά στοιχεία με τα οποία υπάρχει τεράστιο χάσμα. Δε μας λέει τίποτα για την πίκρα των ανθρώπων που έμαθαν να ζουν εκεί σχεδόν μια ζωή. Ούτε ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν ήταν από αυτές που έχουν τη φήμη της παραβατικότητας κι ότι το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στους υπόλοιπους παράνομους καταυλισμούς που υπάρχουν στην περιοχή.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εκκένωση του χώρου έγινε με ηρεμία και οργάνωση, κάτι που ήταν αποτέλεσμα της προετοιμασίας που είχε κάνει ο γραμματέας του Δήμου, Βασίλης Χατζής, με δύο δημοτικούς αστυνόμους.
Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος, που στη συγκεκριμένη επιχείρηση αναπλήρωνε το δήμαρχο ο οποίος απουσίαζε στην Τρίπολη, τόνισε ότι για την εκκένωση του καταυλισμού υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ενώ υπογράμμισε την καλή προετοιμασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη