Εγκαινιάστηκε η λαογραφική συλλογή Μάνης στο κτίριο του παλιού Γυμνασίου Πλάτσας (Φωτογραφίες)


Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, εγκαινιάστηκε η λαογραφική συλλογή Μάνης, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, στο κτίριο που στεγαζόταν το π. Γυμνάσιο Πλάτσας.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημήτριος Γιαννημάρας στο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι μέσα στο χώρο του π. Γυμνασίου βρίσκεται – πλέον – φυλαγμένη η ζωή των προγόνων μας, αφού η λαογραφική συλλογή Μάνης αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο προβολής του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, περιλαμβάνοντας πάνω από 700 αντικείμενα (οικιακής χρήσης, όπλα, ρουχισμό, εργαλεία κ.λπ.), τα οποία χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα έως και τα μέσα περίπου του 20ου.  Όπως, μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά, παραδόθηκε στη Μάνη ένα κύτταρο πολιτισμού, το οποίο σκοπό έχει να παραμείνει ζωντανό, αφού στον προαύλιο χώρο θα δημιουργηθεί ένα «Ανοιχτό Μουσείο Ελιάς», ενώ ο χώρος κάτω από το προαύλιο θα διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιτρέπει τη φιλοξενία διαλέξεων και συναντήσεων, με θέμα τον πολιτισμό.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά όλους αυτούς που βοήθησαν στη δημιουργία της Λαογραφικής Συλλογής Μάνης: α) τους οικονομικούς χορηγούς, τα ονόματα των οποίων είναι αναρτημένα στην είσοδο του Μουσείου και ήταν εκείνοι που χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα β) τους Δωρητές, οι οποίοι προσέφεραν οικογενειακά κειμήλια και τους ζωγράφους κ.κ. Δημήτριο Ηλιόπουλο, Γεώργιο Μουτζούρη και Σωτήριο Τζαμουράνη που με τα – σχετικά με το Μουσείο –  έργα τους στολίζουν το χώρο και
γ) όλους αυτούς που εργάστηκαν σε αυτό το χώρο: ο κ. Ηλίας Παπαδέας, ο κ. Βασίλης Γάτσινος, ο κ. Κυριάκος Κανελλέας, ο κ. Σωκράτης Ξυδέας, ο κ. Γιώργος Βασιλόπουλος και ο κ. Γεώργιος Νίκας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, από πλευράς Δήμου, έγινε μόνο η αγορά των πρώτων αντικειμένων και όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από δωρεές των κατοίκων της περιοχής. Όλοι αυτοί και οι Δωρητές της Λαογραφικής Συλλογής αναφέρονται σε έναν πίνακα, στην είσοδο του π. Γυμνασίου.
Τέλος, ευχαρίστησε θερμά την κα Μαρία Γ. Βενιζελέα.(Ιστορικός –  Μουσειολόγος), η οποία ανέλαβε και πραγματοποίησε τη μουσειολογική μελέτη και την υλοποίηση του έργου.
 
 
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν – μεταξύ άλλων – ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης – Έργων – Περιφερειακής Ενημέρωσης κα Ντίνα Νικολάκου, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο τ. Υπουργός Πολιτισμού και Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρος Μπένος, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης κ. Γεώργιος Τσιμικλής, Αντιδήμαρχοι και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Μάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών κ. Γεώργιος Τζανετάκης, ο π. Δήμαρχος Αβίας κ. Παναγιώτης Μπασάκος, παλαιοί Καθηγητές του Σχολείου, όταν αυτό λειτουργούσε ως Γυμνάσιο, οι οποίοι και μίλησαν για την εποχή της – τότε – υπηρεσίας τους, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση είναι δίγλωσση, με το ερμηνευτικό καθώς και το οπτικοακουστικό της υλικό, να είναι μεταφρασμένο και στα αγγλικά.