Μανχάταν… όπως λέμε Καλαμάτα


TA ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
 

 
Έλληνες παντού… Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έφερε στο φως για μία ακόμα φορά τη διασπορά των Ελλήνων και τη διάχυσή τους σε υψηλές θέσεις της διοίκησης. Δηλαδή, «πανταχού παρόντες» ή, αλλιώς, «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις Έλληνα». Ενίοτε και Μεσσήνιο, όπως διαπίστωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Μαζί με τους φίλους «από τα παλιά», κατά τις επισκέψεις του εμφανίζονταν πρόσωπα που δήλωναν την ελληνική καταγωγή τους, αλλά και ρίζες από την Καλαμάτα. Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του.
Ελληνική καταγωγή, όμως, έχουν και δύο υψηλά στελέχη επιφορτισμένα με την ασφάλεια της Ν. Υόρκης, ο «Μεσσήνιος» επικεφαλής του FBI Τζορτζ Βενιζέλος και ο διευθυντής της Λιμενικής Αστυνομίας, Λούις Κουμούτσος. Μία ακόμα Ελληνίδα, όμως, εμφανίστηκε ενώπιον του Α. Σαμαρά ως στέλεχος στην υπηρεσία ασφαλείας κατά τη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα. Η κα Καλδή, και αυτή μεσσηνιακής καταγωγής, συζήτησε με τον πρωθυπουργό, τονίζοντάς του ότι αισθάνεται υπερήφανη για την καταγωγή της.
 
ΤΖΟΡΤΖ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
 
Το αφεντικό του FBI που κυνηγά τρομοκράτες
 
Ανάμεσα στις πολλές επίσημες αλλά και εκτός πρωτοκόλλου επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με στελέχη και παράγοντες της ομογένειας, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε και με τον αρχηγό του FBI στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Βενιζέλο, ο οποίος έχει αναλάβει ουσιαστικά στα χέρια του όλα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στη μεγαλούπολη με τα 23 εκατομμύρια κατοίκους.
Όμως, πέρα από το θεσμικό του ρόλο και τις ελληνικές ρίζες, υπάρχει ένα ακόμα κοινό σημείο αναφοράς: ο τόπος της ιδιαίτερης καταγωγής τους, δηλαδή η περιοχή της Μεσσηνίας. Μια πτυχή η οποία πάντοτε έχει μια σημαίνουσα θέση στη διαδικασία της επικοινωνίας των ανθρώπων. Όμως, στην εν λόγω περίπτωση το ειδικό βάρος προέρχεται και από το θεσμικό ρόλο του Ελληνοαμερικανού αξιωματούχου.
Ο Τζορτζ Βενιζέλος, 54 ετών, έχει διαγράψει μια πολύ σημαντική πορεία στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας πριν πάρει υπό την ευθύνη του τη Νέα Υόρκη ως εκτελεστικός βοηθός διευθυντής στην ομοσπονδιακή αστυνομία. Αρχικά εργάστηκε στις υπηρεσίες του λογιστηρίου του FBI, καθώς είχε κάνει ανάλογες σπουδές.
Μετέπειτα απασχολήθηκε στην αμερικανική δίωξη ναρκωτικών και, όταν εντάχθηκε στο FBI, άρχισε σταδιακά να ανεβαίνει στα σκαλοπάτια της ιεραρχίας. Από τη Διεύθυνση της Βοστόνης βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, με το φάσμα των ερευνών του να επεκτείνεται από τη ρώσικη μαφία έως τα οικονομικά εγκλήματα.
Μετά τη θέση του επόπτη στη Διεύθυνση της Φιλαδέλφειας, προήχθη σε ειδικό πράκτορα της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας του FBI στη Ν. Υόρκη, ενώ αργότερα ανέλαβε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της πόλης σε μια εποχή που η αντιμετώπιση και η πρόληψη της τρομοκρατίας αποτελούσε κύριο μέλημα των αρχών μετά και την τραγική 11η Σεπτεμβρίου. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί το «Ground Zero» στη μνήμη των θυμάτων στους Δίδυμους Πύργους.
 
Από το Μπρονξ στην ελίτ
Οι ελληνικές ρίζες και το πνεύμα προόδου των ομογενών φαίνεται ότι ακολούθησε την πορεία και του Τζ. Βενιζέλου, ο οποίος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ του Μπρονξ με αντικείμενο τις λογιστικές επιστήμες. Υστερα, με αυτό το εφόδιο ξεκίνησε ένα επάγγελμα που απαιτεί πολλές θυσίες, όπως ο ίδιος έχει κατά καιρούς δηλώσει. Οικογενειάρχης, πατέρας τεσσάρων παιδιών (μία κόρη και τρεις γιοι), ήταν επί χρόνια αναγκασμένος να αλλάζει τόπο κατοικίας ανάλογα με τα επαγγελματικά του καθήκοντα. Η ανέλιξή του στην ιεραρχία του FBI της Ν. Υόρκης αποτελεί ένα ακόμα success story της ελληνικής ομογένειας.
 
ΚΑΛΔΗ
 
Η μυστική πράκτορας από του Κυνηγού Μεσσηνίας
 
Η φράση «όποια πέτρα να σηκώσεις, θα βρεις κάποιον Έλληνα» ισχύει, όπως έχει αποδειχθεί, και εντός του Λευκού Οίκου, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σαμαρά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς διέσχιζε τους χώρους κοντά στο Οβάλ γραφείο μαζί με τους συνεργάτες του, βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη με άρωμα Μεσσηνίας.
Μία κυρία, εργαζόμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, θέλησε να συναντήσει τον πρωθυπουργό, του συστήθηκε και με ενθουσιασμό τού μίλησε για την κοινή τους καταγωγή. Όπως ανέφερε, ονομάζεται Καλδή και είναι, μάλιστα, συγγενής με την πρώην βουλευτή κυρία Μερόπη Καλδή. Εξέφρασε δε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την καταγωγή της και δήλωσε «Μεσσήνια ως το κόκαλο».
Οι ρίζες της είπε ότι ανάγονται στο χωριό Κυνηγού, ενώ η ίδια είναι πρώτης γενιάς μετανάστρια, καθώς οι γονείς της βρίσκονται στην Ελλάδα.
Έτσι αναζήτησε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον κ. Α. Σαμαρά και να ανταλλάξουν λίγα λόγια για την πατρίδα. Για όλους τους ομογενείς, άλλωστε, ακόμα και στην καρδιά του Λευκού Οίκου, η παρουσία του εκάστοτε Έλληνα έχει ιδιαίτερη σημασία.
Στο Λευκό Οίκο κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί, δίπλα σε Αμερικανούς προέδρους, αρκετοί ομογενείς, άλλοτε ως εκπρόσωποι Τύπου, άλλοτε ως λογογράφοι κ.λπ. Όπως φαίνεται, η παράδοση συνεχίζεται και στις υπηρεσίες ασφαλείας, με αρκετούς Έλληνες να υπηρετούν εκεί κατά καιρούς. Όμως, η Μεσσήνια φρουρός δεν είναι η μοναδική Ελληνίδα που εργάζεται σε αντίστοιχη θέση των μυστικών υπηρεσιών.
Ανάλογη σταδιοδρομία ακολούθησε για 12 χρόνια η Ελληνοαμερικανίδα κυρία Εύη Πούμπουρα με καταγωγή από τη Χίο και το Κιλκίς. Μετά την αποχώρησή της από την υπηρεσία είχε μιλήσει στο «Έθνος της Κυριακής» για την καριέρα της που θύμιζε κινηματογραφική περιπέτεια.
 
Ειδικές αποστολές
Η εργασία στο Λευκό Οίκο, και δη σε ευαίσθητες θέσεις, απαιτεί προσόντα. Καλές σπουδές, ειδικές ικανότητες στην ψυχολογία και την εγκληματολογία, εμπειρία στα όπλα κ.λπ. «Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα μέρος όπου μπορεί να είσαι παντελώς άγνωστος και χωρίς καμία “γνωριμία”, αλλά αν εργαστείς σκληρά να καταφέρεις τα πάντα», έλεγε η κυρία Εύη Πούμπουρα.
Ανάμεσα όμως στα ταξίδια με το Air Force 1 ή το Marine 1, κοινό χαρακτηριστικό για τις ομογενείς που εργάζονται κοντά στους εκάστοτε προέδρους είναι η υπερηφάνεια για τον τόπο καταγωγής τους.
 
ΛΟΥΙΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΣ
 
Ο άρχοντας των λιμανιών και των αεροδρομίων
 
Σε ελληνικά χέρια η ασφάλεια των λιμένων της Νέας Υόρκης… Η πανταχού παρούσα ομογένεια κρατά, ως φαίνεται, τα ηνία σε κρίσιμους τομείς της διοίκησης στην αμερικανική μεγαλούπολη. Ισως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αιφνιδιάστηκε θετικά κατά την επίσκεψή του στο «Ground Zero», όταν έμαθε ότι επί της υποδοχής του ήταν επικεφαλής ο Ελληνοαμερικανός Λούις Κουμούτσος.
Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Αμερική ο Αντώνης Σαμαράς είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το χώρο του «Ground Zero», το σημείο αναφοράς για την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου. Ακριβώς εκεί όπου έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι μετά το τρομοκρατικό κτύπημα, στο «σημείο μηδέν» σήμερα έχουν ξεκινήσει εργασίες για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είχε επίσης γκρεμιστεί τότε.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, στην Αρχιεπισκοπή, παρουσία και του αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Εμμ. Τζάχαρη από τη Μυτιλήνη, που συγκαταλέγεται στους ευεργέτες της ομογένειας.
Όταν επισκέφθηκαν το «Σημείο Μηδέν», τον υποδέχθηκε επισήμως ο επικεφαλής στο Port Authority Police Department της Ν. Υόρκης Λούις Κουμούτσος. Στην ομογένεια, βέβαια, συχνά τον αναφέρουν με το ελληνικό του όνομα: Hλίας. Πρόκειται για σημαντικό στέλεχος της παροικίας, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε ως διοικητής στην αστυνομική υπηρεσία των λιμένων. Ουσιαστικά, έχει υπό τη διοίκησή του όμως ένα ευρύτερο φάσμα εκτός από την ασφάλεια του λιμανιού.
Στην υπηρεσία υπάγονται, επίσης, όλα τα αεροδρόμια της περιοχής, οι υπόγειες διώρυγες και τούνελ κάτω από το νερό, καθώς και η είσπραξη διοδίων. Η Υπηρεσία Λιμένων διαθέτει δικό της αστυνομικό τμήμα και θεωρείται πολύ σημαντική θέση. Έτσι ουσιαστικά ο ομογενής είναι ο αρχηγός στην αστυνόμευση λιμένων και αεροδρομίων.
 
Το «Ground Zero»
Στο «Ground Zero» τα στελέχη της ομογένειας προσδοκούν την ανέγερση της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο οποίος είναι υπό κατασκευή και εκτιμάται ότι θα προχωρήσει το 2014. Στο οικόπεδο τώρα υπάρχουν τα θεμέλια και προχωρεί ο σχεδιασμός του ναού, ο οποίος θα δημιουργηθεί λίγο υπερυψωμένος, ενώ προβλέπεται ένα μικρό πάρκο κοντά στις τετράγωνες λίμνες μνήμης. Για την ελληνική παροικία ο ναός έχει και συμβολική σημασία. «Όσο άσχημα και να είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, μπορεί να δει κανείς από το παρελθόν ότι γονάτισε, αλλά θα ξανασηκωθεί», λένε.

πηγή: ethnos.gr