Αντιμετωπίστηκε έγκαιρα η φωτιά στο «Τσαπί»

Αντιμετωπίστηκε έγκαιρα η φωτιά στο «Τσαπί»

Υπό έλεγχο τέθηκε το πρωί του Σαββάτου η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το απόγευμα της Παρασκευής στο «Τσαπί» Χρυσοκελλαριάς του Δήμου Πύλου – Νέστορος, η δεύτερη στο ίδιο σημείο μέσα σε μία εβδομάδα.
Η προχθεσινή πρόλαβε να κάψει δασική έκταση με χαμηλή αλλά αδιαπέραστη βλάστηση, σε εμβαδόν 300 στρεμμάτων.
Η μεγάλη μάχη για την κατάσβεση κερδήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι επίγειες δυνάμεις ξεκίνησαν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, προκειμένου να ανοίξουν δρόμους πρόσβασης στα πυκνά πουρνάρια, από τα οποία, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά ανώτατοι αξιωματικοί, «δεν περνούσε ούτε φίδι». Με τα αλυσοπρίονα άνοιξαν δρόμο και κατάφεραν να προσεγγίσουν, δεδομένου ότι το σημείο ήταν δύσβατο.
Με το πρώτο φως της ημέρας ήρθαν κι οι εναέριες ενισχύσεις. Τέσσερα Καναντέρ, 3 PZL και ένα ελικόπτερο Έρικσον ξεκίνησαν τις ρίψεις, βοηθώντας σημαντικά τις επίγειες δυνάμεις.
Μιλώντας στο «Θ» λίγο πριν από το μεσημέρι ο επιτελάρχης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, Χαρ. Αφάλης, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πεποίθησή του πως πρόκειται για εμπρησμό (σχετικές δηλώσεις είχε κάνει και την προηγούμενη εβδομάδα). Αυτή τη φορά, συνέχισε, την εκτίμησή του ενισχύει η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς (λίγο πριν σκοτεινιάσει), προκειμένου να μην μπορεί να είναι αποτελεσματική η δράση των εναέριων μέσων, ενώ το πρωί βρισκόταν στο χώρο το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Καλαμάτας, ερευνώντας σχετικά με την προηγούμενη πυρκαγιά, οπότε ήταν πράξη «αντεκδίκησης».
Για την κατάσβεσή της απασχολήθηκαν, επίσης, 60 άτομα με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, αλλά και εθελοντές από το κλιμάκιο Πεταλιδίου, την ομάδα «Γαία» και την τοπική εθελοντική μονάδα, τους οποίους ο κ. Αφάλης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, όπως και όσους συμμετείχαν στη μάχη με τις φλόγες, τον πρόεδρο της Κοινότητας Νικ. Κωνσταντόπουλο, αλλά και τους Δήμους Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, που συμμετείχαν με οχήματά τους.
Χ.Χ.