Οφέλη και προοπτικές από την ίδρυση Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα


«Οφέλη και προοπτικές του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας από την ίδρυση Διαστημικής Πύλης στο αεροδρόμιο Καλαμάτας» είχε τίτλο η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη.
Κατά το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, ανέφερε: «Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του διερευνώντας πάντοτε νέους ορίζοντες οικονομικής δραστηριότητας, στηριγμένους στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει ο τόπος στη σύγχρονη εποχή.
Έχει, λοιπόν, καλεσμένο το δρα Παναγιώτη Παπαδόπουλο, μηχανολόγο – μηχανικό και πρύτανη της Πολυτεχνικής Σχολής του American University of Athens, ο οποίος κατόπιν προτροπής και συνεννόησης με τον αδελφό του, δρα Περικλή Παπαδόπουλο, συνεργάτη της NASA επί 20ετία, θα μας βοηθήσει να δούμε, πέρα από τα τεχνικά θέματα, τις προοπτικές του project ίδρυσης “Διαστημικής Πύλης” στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, την επίδραση στο οικονομικό τοπίο της Μεσσηνίας και τι ενεργό ρόλο σε αυτό καλείται να διαδραματίσει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Μπορεί πριν από λίγα χρόνια να ακουγόταν μύθος η διαστημική πραγματικότητα και, μάλιστα, με ρεαλιστικό τρόπο μπορεί να είναι εδώ –στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας-, με βάση όσα έχει παρουσιάσει ο διακεκριμένος καθηγητής Αεροδιαστημικής.
Η πρόταση κατατέθηκε αναλυτικά στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε στην Τρίπολη, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, συνοδευμένος από τον James Grady, διευθύνοντα σύμβουλο Στρατηγικής της NASA.
Ήδη στο New Mexico έχει γίνει πραγματικότητα με τη σφραγίδα της Virgin Galactic, στην οποία έχουν κλείσει εισιτήρια 530 άτομα από διαφορετικές χώρες, πληρώνοντας το αντίτιμο των 200.000 δολαρίων.
Τα πρώτα διαστημικά ταξίδια, λοιπόν, είναι γεγονός. Μόνο τα οικονομικά στοιχεία να ακούσει κανείς που πρόκειται να επενδυθούν για την υλοποίηση, και να προσθέσουμε τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν, εκτός από τα διαστημικά ταξίδια, και από το κέντρο εκτόξευσης μικροδορυφόρων, όπως εκπαιδευτικά κέντρα, κέντρα τεχνολογίας – καινοτομίας κ.λπ.
Στο μέλλον το διάστημα θα παίξει ακόμα σημαντικότερο ρόλο και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες σε επιχειρήσεις, καθώς και υπηρεσίες στους πολίτες.
Το διάστημα έχει, επίσης, ζωτική σημασία σε ό,τι αφορά ζητήματα περιβάλλοντος, ασφάλειας και κλιματικής αλλαγής.
Η επιλογή της Καλαμάτας δεν είναι τυχαία, βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού.
Ήδη αναμένουμε να έρθει στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής της NASA, προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση.
Όσο για τις δράσεις του Επιμελητηρίου, είναι:
1. Διμερείς διεθνείς συνεργασίες με Επιμελητήρια και αναπτυξιακούς παράγοντες της περιοχής του Silicon Valley στην California που έχουν εμπειρία σε αυτά τα θέματα για απόκτηση πρόσβασης (key players)
2. Συνεργασίες με Venture Capitalist Funds
3. Προώθηση νεανικού επιχειρείν με ορίζοντα δεκαετίας
4. Προώθηση φορολογικών κινήτρων γύρω από ένα τεχνολογικό πάρκο σαν Free Trade Zone
5. Σύζευξη ΑΤΕΙ και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αυτές τις δραστηριότητες
6. Συμμετοχή σε εκθέσεις και προβολή της επιχειρησιακής υποδομής
7. Και το σημαντικότερο: επιδίωξη συμμετοχής του ομογενειακού οικονομικού παράγοντα που δραστηριοποιείται στην υψηλή τεχνολογία
8. Κατοχύρωση brand name
μέχρι να φτάσουμε τους άλλους στα οργανωτικά, όπως Spaceport Spain (Βαρκελώνη), Swidish Spaceport (Σουηδία), που έχουν εγκαθιδρύσει σχέσεις και πιάσει θέση στον παγκόσμιο χάρτη.
Επειδή μειονεκτούν ως προς τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της θέσης της διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα (το σημαντικό για το διαστημικό τουρισμό είναι το κοινώς αναφερόμενο στα αγγλικά: location – location – location), χρειάζεται να δούμε τα παρακάτω:
Ειδικότερα στο marketing της θέσης αυτής και στο branding. Προτείνω, λοιπόν, άμεσα –προτού διαδοθεί ευρέως η προσπάθεια ίδρυσης της Διαστημικης Πύλης στην Καλαμάτα- να κατοχυρωθούν τα εξής brand names από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, που θα προσδώσουν και σημείο μόχλευσης στις επαφές με τους παγκόσμιους επενδυτές.
Αυτό που θα μας δώσει ευρύτερο φάσμα προβολής της προσπάθειας και θα υπερκαλύψει τις αρχικές ελλείψεις μας στο στάδιο που βρισκόμαστε είναι:
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Space Port Europa, Space Port Bluplanet
Σε εθνικό επίπεδο: Space Port Kalamata (αναγνωρισιμότητα της περιοχής από το προϊόν), Space Port KLX – τεχνικά χαρακτηριστικά – αναγνωρίσιμος αεροπορικός προορισμός.
Επίσης, κατοχύρωση ιστοσελίδας για τη Διαστημική Πύλη Καλαμάτας και συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις, όπως αυτή που οργανώνεται στις 16-17/10/13 στο New Mexico στο Space Port America. Εκεί θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε συναντήσεις και να προωθήσουμε την Καλαμάτα ως ιδανικό μέρος εγκατάστασης διαστημικής πύλης».