Κυριαρχούν οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών στην Καλιφόρνια

Κυριαρχούν οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών στην Καλιφόρνια

Απογοητεύουν οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου
 
 
Δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) του Προξενείου στον Άγιο Φραγκίσκο, που δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2013, ενώ για το ελληνικό ελαιόλαδο η αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αντιθέτως οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών αποτελούν «κοινά αποδεκτό σημείο αναφοράς». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα αγοράς, «σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ελαιόλαδα, η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς με ελάχιστες εξαιρέσεις δε φαίνεται να υπάρχει ικανοποιητική διείσδυση στην αγορά της περιοχής».
Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στη σχέση ποιότητας – τιμής και διαφήμισης – δικτύων διανομής.
Όσον αφορά στην παραγωγή ελαιολάδου στην Καλιφόρνια, αρχικά αποτελούσε εναλλακτική επιλογή για κάποιους παραγωγούς ελιάς, κυρίως, όταν η ποιότητα των καρπών ήταν χαμηλή. Οι κυριότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές εντοπίζονται στην Central Valley της Καλιφόρνια, όπου καλλιεργείται και η ελληνική «Κορωνέικη» ποικιλία.
Το 1996 ιδρύθηκε το Πολιτειακό Συμβούλιο Ελαιολάδου (COOC – California Olive Oil Council), προκειμένου να κωδικοποιήσει την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια οι καλλιεργητές ελιάς χρησιμοποιούν επιλεγμένες ποικιλίες που εισάγουν από Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους.
Πάντως, οι Αμερικανοί καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται τα τελευταία χρόνια προς τη χρήση του ελαιολάδου. Η ζήτηση για επιτραπέζιες ελιές παραμένει σταθερή, ενώ η κατανάλωση ελαιολάδου έχει αυξηθεί και σχετίζεται με τη δημοτικότητα της Μεσογειακής Διατροφής και τα συνδεόμενα με αυτή οφέλη για την υγεία.
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές από το εξωτερικό (ελιών και ελαιολάδου), αυτές γίνονται από Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και Αργεντινή. Οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Καλιφόρνια διοχετεύονται, κυρίως, προς τον Καναδά και το Μεξικό.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UC Davis) για την αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έδειξε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των δειγμάτων που ελέγχθηκαν από τα κορυφαία εμπορικά σήματα πώλησης των εισαγωγών δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα ποιότητας. Επί του παρόντος, η αμερικανική βιομηχανία ελαιολάδου προσπαθεί να ενισχύσει τα πρότυπα ποιότητας για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την υιοθέτηση σχετικού κανονισμού. Η εν λόγω νομοθεσία θα επηρεάσει πιθανόν τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τις εγχώριες μάρκες ελαιολάδου.
Όσον αφορά στη μεταποιητική βιομηχανία του ελαιοκομικού τομέα στην Καλιφόρνια, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η Πολιτεία να παράγει και να συσκευάζει το 99% της συνολικής παραγωγής (μαύρου τύπου ελιές Καλιφόρνιας) στις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: agrotypos.gr