Απεργία ξεκίνησαν χθες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 
Μαύρες κορδέλες τυλιγμένες στις κολώνες της εισόδου, κορδέλες που κατέβαιναν από την οροφή του κτηρίου, καθώς και πανό, αναρτημένα στη ράμπα για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως και στην είσοδο, ήταν οι εικόνες που αντίκριζαν όσοι μετέβαιναν χθες στο κατάστημα του πρώην ΙΚΑ στην οδό Πλάτωνος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Κι αυτό, γιατί οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησαν από χθες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που θα διαρκέσουν έως και αύριο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν επ’ αόριστον τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας στον οργανισμό.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Θ» η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ιατρών πρώην ΙΚΑ) Χρύσα Γεωργακαράκου, το υπουργείο επιχειρεί να απομακρύνει από την πρωτοβάθμια υγεία μια μεγάλη μερίδα ειδικοτήτων ιατρών, καθώς θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανήκουν εκεί, όπως, για παράδειγμα, χειρουργούς, ορθοπαιδικούς, οφθαλμιάτρους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ενδοκρινολόγους, ωτορινολαρυγγολόγους κ.λπ. και να παραμείνουν κάποιες ελάχιστες ειδικότητες.
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μεγάλη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας υγείας και πρόσθεσε πως αν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια που υπάρχουν, θα πρέπει να τεθούν εκτός ΕΟΠΥΥ περίπου 20 γιατροί από την Καλαμάτα και 2-2.500 άτομα πανελλαδικά.       
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ιατρείο του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας και, σύμφωνα με την κα Γεωργακαράκου, στην κινητοποίηση υπήρξε σχεδόν καθολική συμμετοχή του ιατρικού προσωπικού.
Επίσης, για σήμερα και αύριο έχουν προκηρύξει απεργία οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και αυτοί της Καλαμάτας θα συγκεντρωθούν το πρωί στο χώρο του πρώην ΙΚΑ. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ, που καλεί σε απεργία τα μέλη του, αναφέροντας ότι έπειτα από πρόσφατη συνάντησή της με τον υπουργό Υγείας, ο τελευταίος δε δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνουν απολύσεις μετά την ένταξή τους στις υγειονομικές περιφέρειες. «Το μόνο μας όπλο είναι η απεργία μαζί με τους γιατρούς», σημειώνεται.