Αρχίζουν τα δύσκολα για την Καλλιρόη – Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για τα απορρίμματα

Αρχίζουν τα δύσκολα για την Καλλιρόη – Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για τα απορρίμματα

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Από χθες το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μπαίνει σε νέα, αρκετά πιο δύσκολη, φάση.
Η περίφημη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνέταξε η ανάδοχος εταιρεία άνοιξε και υποδεικνύει το Βαλτέτσι στην Τρίπολη, την Καλλιρρόη στην Οιχαλία και τη Σκάλα Ευρώτα στη Λακωνία για να χωροθετηθούν οι κύριες εγκαταστάσεις διαχείρισης.
Κι αν τα πράγματα για τις περιοχές στην Αρκαδία και τη Λακωνία εμφανίζονται ήρεμα, στην Καλλιρρόη οι κάτοικοι έχουν δείξει επανειλημμένως ότι διαφωνούν με το συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Αυτό φάνηκε και στην τελευταία συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, στην εθνική οδό Τσακώνας – Καλού Νερού Κυπαρισσίας, στο ύψος της διασταύρωσης για Καλλιρρόη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη δημιουργία Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην περιοχή, που έχει προταθεί από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
Περισσότερα από εκατό άτομα συγκεντρώθηκαν για δύο ώρες το απόγευμα, στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους στην άκρη της εθνικής οδού και τρεις φορές κατέλαβαν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων για δέκα λεπτά κάθε φορά, σημειώνοντας τη διαφωνία τους για την εγκατάσταση της Μονάδας.
Οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για την επιλογή του χώρου και υπογράμμισαν ότι δεν ενδείκνυται η περιοχή για μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων.
Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα στην Καλλιρρόη θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια από όλη τη Μεσσηνία και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, που ανήκουν στην ίδια διαχειριστική ενότητα του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου).
Πάντως, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται πλέον προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και πρόκειται σύντομα να δοθεί σε δίμηνη διαβούλευση. Στόχος, τα έργα να αρχίσουν στο α΄ τρίμηνο του 2014 και μέχρι το τέλος του έτους να έχει ξεκινήσει η μεταβατική λειτουργία του συστήματος.
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, οι πέντε νομοί της Περιφέρειας (Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) θα καλυφθούν από τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων (εργοστάσιο διαλογής και ΧΥΤΥ) και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Βάσει της σύμβασης, ο ανάδοχος θα πρέπει εντός 10 μηνών να είναι σε θέση να διαχειριστεί το σύνολο των απορριμμάτων των 5 νομών με προσωρινές εγκαταστάσεις, και σε 24 μήνες με τις μόνιμες. Απόφαση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν οι προσωρινές εγκαταστάσεις να δημιουργηθούν στον ίδιο χώρο με τις μόνιμες (π.χ. να κατασκευαστεί κύτταρο ΧΥΤΥ εκεί όπου θα κατασκευαστεί ολόκληρος ο ΧΥΤΥ).
Οι τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και οι ΧΥΤΥ τους θα κατασκευαστούν:
-Στη Δημοτική Ενότητα Βαλτετσίου του Δήμου Τριπόλεως, βόρεια της Παλαιοχούνης (550 μ. από όρια του οικισμού)
-Στη Δημοτική Ενότητα Μελιγαλά του Δήμου Οιχαλίας, δυτικά του οικισμού Καλλιρρόη (950 μ. από τα όρια του οικισμού)
-Στη Δημοτική Ενότητα Σκάλας του Δήμου Ευρώτα, ΝΔ του οικισμού Αμπελοχώρι (σε απόσταση 3,1 χλμ.).
Επίσης, το σχεδιασμό ολοκληρώνουν δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων: ένας στην Κορινθία (στη Δημοτική Ενότητα Τενέας, 2,6 χλμ. βορειοανατολικά του Σπαθοβουνίου) και ένας στην Αργολίδα (στη Νέα Κίο Άργους, 1,9 χλμ. από τον οικισμό).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του διαγωνισμού, η εταιρεία έχει καταθέσει μαζί με τις θέσεις και προσύμφωνα, τα οποία έχουν συνταχθεί με τους ιδιοκτήτες της γης που θα απαλλοτριωθεί (επομένως, κανείς δεν πρόκειται να βρεθεί… προ εκπλήξεως). Συνολικά, σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές, η αξία της γης ανέρχεται στα 2,2 εκατ. ευρώ.
Πόσο κοντά βρίσκεται η έναρξη των έργων; Μέσα στις επόμενες ημέρες η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ταυτόχρονα, το Δεκέμβριο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φάκελος του έργου, ώστε να εγκριθεί η επιδότησή του. Η υπογραφή της σύμβασης τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2014 και ένα μήνα μετά ξεκινούν τα έργα.