Αύριο σε διαβούλευση η ΜΠΕ για τα σκουπίδια της Περιφέρειας


Αύριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, θα τεθεί σε διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Τατούλης ενημέρωσε για το θέμα των σκουπιδιών, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο προχωρά κανονικά, όπως έχει σχεδιασθεί.
Επίσης χθες, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2014.
 
Διαβούλευση για τα σκουπίδια
Σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Τατούλης άσκησε κριτική σε αυτούς που, όπως είπε, ναι μεν ανησυχούν για την εξέλιξη του έργου και τη διασφάλιση της χρηματοδότησής του, αλλά από την άλλη, στις επιμέρους εκδηλώσεις τους, είναι συλλήβδην αρνητικοί σε όποια εξέλιξη.
«Η εμπειρία μας, η αποφασιστικότητά μας και η πίστη μας ότι το έργο γίνεται επ’ ωφελεία των πολιτών οδηγούν το έργο να βρει το δρόμο του προς υλοποίηση» δήλωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα που εμείς εξασφαλίσαμε για το έργο αυτό».
Αναφερόμενος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιοχούνι για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δήλωσε ότι «επιτήδειοι επιχείρησαν, σε μια εκδήλωση με λίγους κατοίκους της περιοχής, να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα για ένα έργο, το οποίο αναγνωρίζεται στη χώρα ως πρωτοπόρο. Αυτοί που εκφράζονταν χαιρέκακα για την περικοπή πόρων στο κομμάτι της δημοσιότητας του έργου, τώρα θέτουν ως απαραίτητο αυτό το κομμάτι της ενημέρωσης».
Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στο βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαριά, «ο οποίος εκφράζεται συνεχώς αρνητικά για οτιδήποτε γίνεται στην Αρκαδία και στην εκδήλωση στην Παλαιοχούνη, ενώ παραδέχθηκε την άγνοιά του για το θέμα, ήταν πάλι αρνητικός».   
 
Προϋπολογισμός
Εισηγούμενη το θέμα του προϋπολογισμού, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου είπε ότι συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως άλλωστε και τις προηγούμενες χρονιές. Μάλιστα, ανέφερε πως δεν είναι τίποτε άλλο πέραν ενός διαχειριστικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο προϋπολογισμός του 2014 της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαμορφώνεται ως εξής:
-Έσοδα: 62.298.638,82 ευρώ
-Έξοδα: 103.220.574,69 ευρώ
-Έλλειμμα: 40.921.935,87 ευρώ, το οποίο, όπως είπε, η κα Νικολάκου καλύπτεται από το προβλεπόμενο ταμειακό υπόλοιπο του 2013.
Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τα έσοδα ανέρχονται σε 16.434.220,27 ευρώ, τα έξοδα σε 23.904.011,17 ευρώ και το έλλειμμα στα 7.469.790,90 ευρώ.
Τέλος, η κα Νικολάκου αναφέρθηκε στο προσωπικό της Περιφέρειας, το οποίο έχει μειωθεί κατά πολύ, ενώ, παρά το γεγονός ότι εργάζονται πολλές φορές και μέχρι αργά το βράδυ, δεν μπορούν να πληρωθούν υπερωρίες.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Δράκος, ρώτησε πώς εξηγείται τόσο μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο και αν αυτό οφείλεται στο ότι έχουν εκτελεστεί έργα και δεν έχει ολοκληρωθεί η λογιστική διαδικασία ή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και το ποσό παραμένει αδιάθετο. Μάλιστα, τόνισε ότι και πέρυσι ήταν μεγάλο το ταμειακό υπόλοιπο και η Περιφερειακή Αρχή είχε δεσμευθεί για μείωσή του.
Απαντώντας ο διευθυντής Οικονομικών της Περιφέρειας κ. Αγγελόπουλος είπε ότι το ταμειακό υπόλοιπο προσεγγίζει το πραγματικό, καθώς πολλά έργα του 2011, 2012, του ΤΕΟ και από ιδίους πόρους παραμένουν σε εκτέλεση, ενώ και πολλές λειτουργικές δαπάνες είναι σε διαδικασία πληρωμής. Πρόσθεσε, δε, ότι ύστερα από την εφαρμογή του μητρώου δεσμεύσεων, φέτος έχει γίνει πιο δυσχερής ο τρόπος εκταμίευσης πιστώσεων.
Μιλώντας για τον προϋπολογισμό, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος, όπως και οι προηγούμενοι, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ενώ δεν υπάρχει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η Περιφέρεια εκτελεί το πρόγραμμα, έχοντας, όπως τόνισε, την ικανότητα και δυνατότητα να εξασφαλίζουν όλα αυτά τα αναγκαία ποσά για να εκτελεστούν έργα.
Τελικά, ο προϋπολογισμός ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία, καταψηφίσθηκε από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, ενώ η μείζων αντιπολίτευση ψήφισε λευκό. 

Της Βίκυς Βετουλάκη