Εβδομάδα προληπτικής ιατρικής από σήμερα έως τις 2 Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα

Εβδομάδα προληπτικής ιατρικής από σήμερα έως τις 2 Δεκεμβρίου  στην Καλαμάτα

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Εβδομάδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου υγείας των πολιτών ξεκινά από σήμερα στα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Καλαμάτα (οδός Κεφάλα 5), που θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου. Στο διάστημα αυτό θα βρίσκονται στα γραφεία του ΕΕΣ εθελοντές γιατροί γενικής ιατρικής, οι οποίοι καθημερινά, από τις 4.00 το απόγευμα έως τις 7.00, εκτός από την Πέμπτη, που οι γιατροί θα βρίσκονται εκεί από τις 3.00 έως τις 5.00, θα κάνουν προληπτικό έλεγχο, κάνοντας μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, επιπέδου σακχάρου, χοληστερόλης, θα κάνουν ηλεκτροκαρδιογραφικό έλεγχο, σπιρομέτρηση, αλλά και παρέχοντας συμβουλές και πληροφορίες.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία του ΕΕΣ και εντάσσονται στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι για την υγεία μου», που υλοποιείται από τον Ερυθρό Σταυρό σε συνεργασία με την Coca Cola – 3 Έψιλον, όπως άλλωστε επισήμανε ο πρόεδρος του παραρτήματος Αντ. Μαδούρος. Ο κ. Μαδούρος σημείωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα εφαρμοστεί και στους πολίτες.
 
Πρόγραμμα και γιατροί 
Λεπτομέρειες έδωσε η νοσηλεύτρια Κατερίνα Τσατά, η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με την κα Κωνσταντίνα Δαμηλάτη. Το πρόγραμμα, ανέφερε, έχει τέσσερις πυλώνες: την προληπτική σχολική υγιεινή, την εκπαίδευση των μαθητών στις Α΄ βοήθειες, την εκπαίδευση των γονέων στα ίδια θέματα και την εβδομάδα προληπτικής υγείας προς τους πολίτες.
Στους μαθητές γίνεται παιδιατρική εξέταση, έλεγχος βιβλιαρίων υγείας για τυχόν παραλείψεις εμβολίων, έλεγχος σωματικής ανάπτυξης, υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, έλεγχος οπτικής οξύτητας και στοματολογικός έλεγχος από οδοντιάτρους και τυχόν ευρήματα καταγράφονται σε ειδικό έντυπο προς ενημέρωση των γονέων.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν  εθελοντικά οι παιδίατροι Χαρά Κυριακοπούλου, Μαρία Μανιάτη και Δήμητρα Λάσδα  και οι οδοντίατροι Άγγ. Τσορφόλιας, Αθανασία Κουργιαμπλά,Γ. Παντελόπουλος, Κων. Νικολακέας, Ι. Σκαρμούτσος, Σοφία Τριβλή, Φλώρα Κουζή και Βίβιαν Ρουμπέα.
Όσον αφορά στην εβδομάδα της προληπτικής ιατρικής, συμμετέχουν οι γιατροί Κων. Μανδηλάρης, Φωτεινή Στασινοπούλου, Κων. Καραγιαννίδης, Αναστ. Μακρής και ο πνευμονολόγος Δημ. Φωτόπουλος, ο οποίος θα μελετά τα αποτελέσματα των σπιρομετρήσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα γίνεται συνταγογράφηση και όποιος επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνεί για περισσότερες πληροφορίες με το τηλέφωνο 27210-88313.
Τέλος, από την πλευρά του ο γ.γ. του παραρτήματος Πάνος Κοσμόπουλος επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, πως η έννοια της αλληλεγγύης, αποτελεί ιδίωμα των Ελλήνων.