Ετοιμόρροπα κτήρια σε Αριστομένους και Κολοκοτρώνη


Ετοιμόρροπο είναι το κτήριο επί των οδών Αριστομένους και Βασ. Κωνσταντίνου στην Καλαμάτα, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν από αυτοψία που διενήργησαν μηχανικοί του Δήμου Καλαμάτας.
Μέχρι στιγμής, «το μοναδικό μέτρο ασφαλείας που έχει εφαρμοσθεί είναι η περίφραξη στα πεζοδρόμια του κτηρίου από το Δήμο Καλαμάτας».
Το συμπέρασμα της πρόσφατης αυτοψίας είναι πως «το κτήριο είναι κοινώς ετοιμόρροπο και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την άρση της επικινδυνότητας και την προστασία των διερχομένων. Ενδείκνυται η ανακατασκευή των γωνιών της στέψης, η απομάκρυνση των σαθρών δομικών στοιχείων και η περίδεση με συρματόσχοινο στον όροφο».
Είναι, επομένως, απαραίτητο να συσταθεί άμεσα επιτροπή σε εφαρμογή του άρθρου 41 του Ν. 3028/2002, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος του κτηρίου και να προταθούν τα αναγκαία μέτρα για την άρση της επικινδυνότητάς του, εφόσον πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα το οποίο υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού.
Σημειώνεται πως την επιτροπή αυτή συγκροτεί ο υπουργός Πολιτισμού.
 
Και στην οδό Κολοκοτρώνη
Τη συγκρότηση της επιτροπής αυτής, εξάλλου, ζητεί με έγγραφό της η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, που εδρεύει στην Πάτρα, όσον αφορά στο κτήριο που βρίσκεται επί των οδών Αριστομένους 15 και Κολοκοτρώνη 4 και επί της στοάς Λόντου στην Καλαμάτα.
Στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Μαΐου.2013, «η Υπηρεσία μας ενέκρινε επείγουσες επισκευαστικές εργασίες. Συγκεκριμένα: καθαρισμός, ανακατασκευή τμηματικά των τοίχων πληρώσεων του ισογείου στις υπάρχουσες θέσεις, σφράγισμα και περίφραξη, με τον όρο “να συνταχθεί και να υποβληθεί μελέτη δομικής και αισθητικής αποκατάστασης του μνημείου για έγκριση”».
Σύμφωνα με το νέο υπ’ αρ. πρ. 3312/13/28-08-2013 Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπης Οικοδομής, της Πολεοδομίας Καλαμάτας, το κτήριο παρουσιάζει σοβαρές βλάβες τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο, που οφείλονται, εκτός από την έκρηξη, και στην παλαιότητα του κτίσματος, στους σεισμούς, στην εγκατάλειψη και στη φθορά των υλικών. Για τους λόγους αυτούς, το κτήριο κρίνεται «επικινδύνως ετοιμόρροπο».
Επειδή η έκρηξη συνέβαλε πιθανώς στην περαιτέρω μείωση της αντοχής του κτηρίου και στην αλλαγή της κατάστασής του, σε σχέση με αυτή του 2007 κι επειδή προτείνεται στο προαναφερθέν Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπης Οικοδομής, ζητείται η συγκρότηση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 41 του Ν. 3028/2002, προκειμένου να εξετάσει το μνημείο και να γνωμοδοτήσει για την κατάστασή του.