Όταν οι σπουδές… συναντούν την παράδοση
Τα αδέλφια Γιάννης και Χριστίνα Βασιλοπούλου, φοιτητές στο Μαθηματικά και τη Νομική αντίστοιχα, κατάγονται από το χωριό Σολάκι Μεσσηνίας, στο οποίο η οικογένειά τους, οικογένεια ελαιοπαραγωγών, έχει δικό της λιοτρίβι ψυχρής έκθλιψης. Ως εκ τούτου, η δημιουργία ενός μικρού μπακάλικου στην Καισαριανή με λίγα αλλά εκλεκτά είδη ήταν αναπόδραστη.
Τι ψωνίζουμε
Τα προϊόντα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα δικής τους παρασκευής και αυτά που διαθέτουν από μικρούς παραγωγούς. Στην πρώτη κατηγορία είναι φυσικά το ελαιόλαδο, αληθινός χυμός ελιάς, καταπράσινος και παχύς στην πολύ καλή τιμή των 3,80 το λίτρο και τα καλούδια που φτιάχνει η μαμά των παιδιών: ελιές Καλαμών, «χαρακτές», φυλαγμένες σε άλμη, εποχικά γλυκά κουταλιού, αλλά και χιονάτο, χειροποίητο σαπούνι.
Εκτός των παραγόμενων από την οικογένεια προϊόντων, εστιάζουμε στο θεϊκό σύγκλινο Μάνης, που φυλάνε σε μεγάλα κομμάτια βουτηγμένα σε ελαιόλαδο, μέσα σε πήλινη γάστρα. Το προμηθεύονται από κρεοπωλείο στην Καλαμάτα, είναι φρέσκο και απαλό σαν αφρός, αρωματικό και καλοβρασμένο, σωστά καπνισμένο και δεν έχει ταλαιπωρηθεί από την ψύξη, ούτε από την συσκευασία. Είναι, με λίγα λόγια, το απόλυτο σύγκλινο!
Επόμενος γευστικός μας σταθμός τα λουκάνικα με πορτοκάλι του Πουλόπουλου, γνωστού στην περιοχή της Καλαμάτας και η γραβιέρα Αδαμόπουλου από αιγοπρόβειο γάλα, μαλακιά, γλυκιά και γεμάτη στη γεύση. Βρίσκουμε ακόμα αλμυρή γραβιέρα από την Αρκαδία, πιο σκληρή, για μεζέδες και μακαρόνια, σφέλα σφικτόσαρκη και αλμυρή, ρίγανη, βότανα και μέλι Ταϋγέτου, κρασί από το Ζευγολατιό Μεσσηνίας και, φυσικά, τα ιδιότροπα ψωμάκια-παξιμάδια από φούρνο της Καλαμάτας. Τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα από μικρό παραγωγό της Μάνης, ενώ τα όσπρια, όπως και τα ρύζια, από τη Βόρεια Ελλάδα.
Μεσσηνιακή Γη
Εθνάρχου Μακαρίου 19, Πλατεία
Παναγίτσας, Καισαριανή
Τηλ. 697 814 6029
ΠΗΓΗ: gastronomos.gr
Μεσσηνιακή Γη «Από το Σολάκι …στην Καισαριανή»
Δείτε επίσης.
Αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από καυγά μεταξύ των πιλότων
Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 20 λεπτά ανά λίτρο η επιδότηση στο diesel – Τα μέτρα που ανακοίνωσε
Ψηφιακοί νομάδες βρέθηκαν στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του Athens Nomad Fest 2026
Τελειώνει η πολεοδομική μελέτη για τη β’ κατοικία στην Μπούκα της Μεσσήνης
Ληστεία σε διαμέρισμα στην Καλαμάτα: Τραυμάτισε 73χρονη στην προσπάθειά του να διαφύγει
Ο Νεοκλής Αβδάλας ετοιμάζεται για τη νέα τους σεζόν στο North Carolina
Αγιασμός για τους διαιτητές της Μεσσηνίας…
ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου: Νέο πρόγραμμα για τον καφέ κάδο και τα οργανικά απόβλητα
Τοπικά 30.09.2026, 18:30
«Ο Καραγκιόζης στον Βυθό της Θάλασσας» στο Tsikibom Studio!
Τοπικά 30.09.2026, 18:00
Εκτεταμένη ανακαίνιση στα Κέντρα Υγείας Μεσσήνης και Αγίου Νικολάου
Τοπικά 30.09.2026, 17:00
Νέος κόμβος για ασφαλέστερη πρόσβαση στην Αρχαία Μεσσήνη
Τοπικά 30.09.2026, 15:00
Να καθαρίζονται και οι γειτονιές
Τοπικά 30.09.2026, 14:02
Μεγάλο το κακό που προκάλεσαν οι βάνδαλοι στα ΕΠΑΛ της Παραλίας
Τοπικά 30.09.2026, 12:58
Πάρκο ΟΣΕ: Πήγε να δει ένα τρένο και κατέληξε με 22 ράμματα
Φόρτωση…



