«Μπαλώματα» στις υποδομές μετά τις καταστροφές

«Μπαλώματα» στις υποδομές  μετά τις καταστροφές

«Πιστολιές» εναντίον της Περιφέρειας από τη Δημοτική Αρχή, σιγή ιχθύος για τις ευθύνες που βαραίνουν τον κρατικό μηχανισμό 
Με… ασπιρίνες ύψους 170.000 περίπου ευρώ (εκ των οποίων 50.000 είναι από έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών) προσπαθεί η Δημοτική Αρχή να επουλώσει τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τη λογική της, τα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν, κυρίως, λόγω αδυναμίας του υπάρχοντος δικτύου ομβρίων και των αποδεκτών (ρεμάτων, χανδάκων) να διοχετεύσουν το δυσανάλογο μεγάλο όγκο νερού. Η δε κατάσταση επιδεινώθηκε με το φράξιμο φρεατίων και αγωγών, που προκλήθηκε σε ορισμένα σημεία από φερτά υλικά, σκουπίδια, ακόμα και ελαστικά.
Ο Δήμος Καλαμάτας, προκειμένου να αποκαταστήσει άμεσα τις ζημιές που προέκυψαν στις υποδομές του οδικού δικτύου της περιοχής, συνέταξε μια σειρά από τεχνικοοικονομικές μελέτες και στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή ορίστηκαν οι τεχνικές εταιρείες που θα προχωρήσουν στα έργα.
Οι ανάδοχοι των έργων ανά Δημοτική Ενότητα είναι οι εξής: Δημοτική Ενότητα Άριος: Δημήτριος και Μιχαήλ Ταχταμπάς ΟΕ με έκπτωση 21%, Δημοτική Ενότητα Θουρίας: Αδαλόπουλος Ζαφείριος με έκπτωση 25%, Δημοτική Ενότητα Αρφαρών: Αργυράκης Ιωάννης με έκπτωση 25%, Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας: Αφοί Παναγιωτόπουλοι ΟΕ (κατόπιν κλήρωσης, δεδομένου ότι άλλοι δύο εργολάβοι προσέφεραν το ίδιο ποσοστό έκπτωσης) με έκπτωση 20%.
Με βάση μια πρώτη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας θα εκτελεστούν οι εξής παρεμβάσεις: Αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, μικρά τεχνικά έργα, τσιμεντοστρώσεις, καθαρισμός χειμάρρων και ρεμάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, οι παρεμβάσεις αρχίζουν σήμερα.
 
Ευθύνη της Περιφέρειας
Πελοποννήσου ο ποταμός Άρις
Όπως αποδεικνύεται από την υπ’ αριθμ. 391/2013 απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, με αρ. ΦΕΚ 1004/Β/24-4-2013 και θέμα «Έγκριση των Σχεδίων ∆ιαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών ∆ιαμερισμάτων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Βόρειας Πελοποννήσου, Ανατολικής Πελοποννήσου και ∆υτικής Πελοποννήσου», η ευθύνη για τον καθαρισμό του ποταμού Άρι και τις σχετικές διευθετήσεις σε αυτόν ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ανεξάρτητα απ’ αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε σχετικές μελέτες, διεκδίκησε χρήματα και παρενέβη στον Άρι με το μηχανικό εξοπλισμό του. Η ευθύνη καθαρισμού του ποταμού ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία άμεσα πρέπει να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, διαθέτοντας προφανώς και τα ανάλογα χρήματα.
 
Μια διαφορετική εξήγηση
Βέβαια, στις επίσημες ανακοινώσεις και αντιδράσεις δεν αναφέρεται ότι όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν, πρωτίστως, εξαιτίας της ίδιας υπερφίαλης περιφρόνησης στη Φύση και μαζί των πολλαπλών διοικητικών παθογενειών και της νοοτροπίας πολλών πολιτών κατ’ ευφημισμόν, που, εν προκειμένω, χάριν δήθεν της τουριστικής ανάπτυξης -του εύκολου δηλαδή πλουτισμού τους-, δε δίστασαν να μπαζώσουν, με συνοπτικές διαδικασίες και με κρατική ανοχή, ρέματα και μικρά ποτάμια για να χτίσουν.
Ως εδώ όμως. Ας δείξουν οι αρμόδιοι και οι υπηρεσίες τους τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινή λογική, από το πιο μικρό ρεματάκι που θα πρέπει να φροντίζουν κάθε χειμώνα να είναι καθαρό από φερτές ύλες έως τα ποτάμια και τις λεκάνες απορροής των υδάτων, για να μη ζει κάθε χρόνο ο τόπος μας τις εικόνες που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να δούμε και χειρότερες ακόμα, αφού ο χειμώνας είναι μπροστά μας.
Υπάρχουν νόμοι, ας εφαρμοστούν και όπου δεν εφαρμόζονται, να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι σχετικές διατάξεις. Για να μη χαθούν πάλι ιδιωτικές περιουσίες και δημόσια αγαθά, εξαιτίας, όχι της θεομηνίας, αλλά της διαχρονικής ατιμωρησίας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη