Νοικοκυρεμένος για τη Δημοτική Αρχή, αντιλαϊκός για την αντιπολίτευση ο προϋπολογισμός του 2014

Νοικοκυρεμένος για τη Δημοτική Αρχή, αντιλαϊκός για την αντιπολίτευση ο προϋπολογισμός του 2014

Με δύο πρόσωπα ο προϋπολογισμός του 2014

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Διπλή ήταν, για μία ακόμη φορά, η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Όσον αφορά στην πρώτη, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2014, όπως και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου.
Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή, δια στόματος δημάρχου Παν. Νίκα, υποστήριξε ότι παρά τις δυσμενείς οικονομικά συνθήκες της χώρας, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι το «αλωνάκι μας είναι νοικοκυρεμένο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπεραμύνθηκε δε της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο Δήμο, αφού κατάφερε να μειώσει σημαντικά το χρέος του προς τρίτους, να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων, αλλά και να είναι έτοιμος να προγραμματίσει την επόμενη ημέρα. «Σε συνθήκες πτώχευσης της χώρας, εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε το καράβι στη σωστή του πορεία. Κι αυτό, εκτός των άλλων, παρά τις σημαντικές μειώσεις που υπέστησαν οι Δήμοι. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι το 30% περίπου των συμπολιτών μας δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην εισπράττει τα ανταποδοτικά τέλη.
Από την άλλη, αποφύγαμε τους λαϊκισμούς και την εξαγγελία παροχών χωρίς αντίκρισμα. Δεν μπορεί, όμως, να αρνηθεί κανείς ότι παραλάβαμε ένα Δήμο που σε κοινωνικό επίπεδο υπολειτουργούσε και σήμερα διαθέτουμε δώδεκα (12) κοινωνικές δομές, οι οποίες προσφέρουν σημαντικό έργο στους συμπολίτες μας», πρόσθεσε.
Στον αντίποδα, η Δημοτική Αρχή δέχτηκε τη «μήνιν» των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την πολιτική της όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κι αυτή που σχεδιάζει για τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρο Μπρεδήμα, ο προϋπολογισμός του 2014 είναι «ένα έργο που ενδιαφέρεται μόνο για τη βιτρίνα και κυριαρχείται από ακατάσχετη παροχολογία εν όψει και των δημοτικών εκλογών του Μαΐου».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Διασάκος, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 είναι «ο καθρέπτης της πολιτικής του Δήμου. Κι αυτός είναι βαθύτατα αντιλαϊκός, αφού σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών. Αντίθετα, οι κοινωνικές του δομές μειώνονται δραματικά, ενώ αποτυπώνεται σ’ αυτόν και η πολιτική της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών».
Από την πλευρά του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», ο επικεφαλής Σταμάτης Μπεχράκης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 είναι κομμένος και ραμμένος στη λογική του μνημονίου, αντί να αποτελεί ένα πρόγραμμα αντίστασης και διεκδίκησης πολιτικών που ξεπερνούν την πολιτική φτωχοποίησης του μεγαλύτερου μέρους των δημοτών. «Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για μείωση των δημοτικών τελών σε κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν, ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες του Δήμου, αφήνει τη διαχείριση των σκουπιδιών στα χέρια των κάθε λογής εργολάβων», τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κριτική του επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκου Φωτέα: «Στον προϋπολογισμό υπάρχει έλλειμμα δράσεων και πιέσεων για αλλαγή πολιτικής, απουσιάζει μέριμνα για έργα υποδομής. Μόνο ο καλλωπισμός του κέντρου φαίνεται να ενδιαφέρει τη Δημοτική Αρχή».
Επικριτικοί στις τοποθετήσεις τους ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ι. Χριστόπουλος, Π. Γκρέκης, Δ. Πουλόπουλος και Κ. Ανδρεάκος, εκ των οποίων η πλειοψηφία επισήμανε ότι υπάρχει ουσιαστική απουσία ενδιαφέροντος για την περιφέρεια του Δήμου.
Πλέον αναλυτικός στην τοποθέτησή του ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γ. Νταγιόπουλος. Με συγκεκριμένα στοιχεία και με βάση τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι, ενώ ο Δήμος είχε πολύ καλή ροή χρηματοδότησης, το έργο που παρήγαγε ήταν ελάχιστο, μειώνει την κοινωνική του παρέμβαση σε εποχές που υπάρχει ανάγκη για το αντίθετο,  ενώ εγγράφονται έργα για το 2014, επειδή η πλειοψηφία τους δεν υλοποιήθηκε το 2013. Τέλος, με τη σειρά του, απέδειξε ότι η πολιτική μέριμνα της Δημοτικής Αρχής για τους πρώην Δήμους Άριος, Αρφαρών και Θουρίας ήταν μηδενική.