Ξεσκονίζει και το Ληξιαρχείο Καλαμάτας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ξεσκονίζει και το Ληξιαρχείο Καλαμάτας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Έρευνα για εμπορία ανθρώπων, αρπαγές ανηλίκων και παράνομες υιοθεσίες
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, στην υπόθεση έκδοσης πιστοποιητικών γέννησης και καταχώρησης προσώπων από τα Ληξιαρχεία της χώρας, έγινε από το προηγούμενο διάστημα με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας.
Η εισαγγελέας, με κατεπείγουσα εντολή, διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, από όλες τις εισαγγελίες της χώρας, με σκοπό να ελεγχθούν όσες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών έχουν συνταχθεί με βάση υπεύθυνες δηλώσεις από 1ης Ιανουαρίου 2008.
Διατάσσει, επίσης, να ερευνηθεί – σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις – αν αυτές είναι αληθινές, και αν όχι, οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να ενεργήσουν τα νόμιμα, ανακοινώνοντας, ταυτοχρόνως, τα αποτελέσματα και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθ. Ηλιόπουλος, ανάλογη έρευνα αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στο Ληξιαρχείο Καλαμάτας. Πάντως, πρόσφατα ο δήμαρχος Παν. Νίκας σημείωσε ότι μόνο με δικαστική απόφαση μπορούν να δηλωθούν στο Ληξιαρχείο Καλαμάτας παιδιά που γεννήθηκαν σε σπίτια, μολονότι ο νόμος προβλέπει τη δήλωσή τους με υπεύθυνες δηλώσεις.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι ποτέ στο Ληξιαρχείο δε δηλώθηκαν παιδιά με υπεύθυνη δήλωση, αλλά μόνο με δικαστική απόφαση, παρότι γίνονταν παρεμβάσεις από δικηγόρους.
Σύμφωνα με όσα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, από τον περασμένο Μάιο στο Δήμο Καλαμάτας έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα «Αριάδνη», στο οποίο καταχωρίζονται γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι και σύμφωνα συμβίωσης. Πρόκειται για πανελλαδικό σύστημα on line και η εφαρμογή αυτή συνδέεται με τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.
Επιβάλλονται δε υψηλά πρόστιμα, βάσει νόμου, για εκπρόθεσμη δήλωση γέννησης, καθώς αν η γέννηση ενός παιδιού δηλωθεί μετά τις 10 ημέρες που είναι το χρονικό περιθώριο, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ έναντι 4,5 που ήταν πριν. Αν η δήλωση γίνει μετά τις 90 ημέρες, το πρόστιμο ανέρχεται σε 300 ευρώ έναντι 13,5 στο παρελθόν.