Παν. Αλευράς: Πρωτόγνωρα και ακραία τα καιρικά φαινόμενα


Ως πρωτόγνωρα και ακραία καιρικά φαινόμενα χαρακτήρισε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς αυτά που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες.
Ο κ. Αλευράς υπενθύμισε πως οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
Όλος ο μηχανισμός, συνέχισε, εργάστηκε με συνθήκες αυταπάρνησης, παρεμβαίνοντας άμεσα, ώστε να δοθούν στην κυκλοφορία τμήματα δρόμων όπως η οδός Θουρία – Άμφεια – Πολιανή, που αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω κατολισθήσεων. Μίλησε ακόμη για τις παρεμβάσεις στην Τ 10 του ΓΟΕΒ, που τελικά δε λειτούργησε λόγω της εξάωρης διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, για την άφιξη του κλιμακίου του ΕΛΓΑ για την άμεση αποτίμηση των ζημιών, ενώ πρόσθεσε πως απέδωσε η συνεργασία με τους Δήμους. Δήλωσε πως κατανοεί την απόγνωση όλων των πληγέντων και γνωστοποίησε τη συγκρότηση δύο επιτροπών, που θα ελέγξουν τις ζημιές σε κτήρια και υποδομές για τους ιδιώτες και τις ζημιές σε επιχειρήσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Όσον αφορά στις οικοσκευές που καταστράφηκαν λόγω της κακοκαιρίας, οι πληγέντες θα πρέπει να απευθύνονται, όπως είπε ο κ. Αλευράς, στις υπηρεσίες πρόνοιας των κατά τόπους Δήμων.
Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας προέβησαν έγκαιρα στον καθαρισμό του Ξερίλα, αλλά υπερχείλισε ο ποταμός Άρις, ενώ γίνεται καταγραφή ζημιών.
Για τις ζημιές σε φυτικά και ζωικά εφόδια, οι πληγέντες θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΛΓΑ και για τις υποδομές στα ΠΣΕΑ, ενώ ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο δρόμο Θουρία- Άμφεια, στη γέφυρα προς Χράνους και στην περιοχή του Στάσιμου, καθώς και ότι έχει υποβληθεί αίτημα ενίσχυσης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη με 500.000 ευρώ για τη Μεσσηνία και την Αρκαδία.
Όσον αφορά στη Μεσσηνία, προκλήθηκαν ζημιές στα οδικά δίκτυα, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Άρι, κατολισθήσεων και βλαβών στα οδοστρώματα στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας.