Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021: Προχωρά ο Δήμος στην υποβολή φακέλου

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021: Προχωρά ο Δήμος στην υποβολή φακέλου

Σειρά πολιτιστικών πρωτοβουλιών του Δήμου Καλαμάτας εγκρίθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα: Διοργάνωση Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα με τίτλο «Τεκμηρίωση». Ομόφωνα οι παρατάξεις ενέκριναν τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στη διοργάνωση Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, καθώς και  τη διάθεση πίστωσης 8.500 ευρώ για την κάλυψη μέρους των εξόδων αυτής.
Επίσης, η διεκδίκηση ανακήρυξης της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Εγκρίθηκε, κατ’ αρχήν, η υποβολή φακέλου διεκδίκησης της ανακήρυξης της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.
Τέλος, για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα  εγκρίθηκαν: η διοργάνωση των εκδηλώσεων και η διάθεση συνολικής πίστωσης μέχρι του ποσού των 23.681,95 ευρώ για το σκοπό αυτό, η ανάθεση της οργάνωσης και προβολής των εκδηλώσεων στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», αντί 11.783,40 ευρώ  συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η ανάληψη εκ μέρους του Δήμου της δαπάνης 11.898,55 ευρώ για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη των εκδηλώσεων, για το στολισμό της πλατείας και διαφόρων δρόμων και εκτυπώσεις.
Α.Π.

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: «Φιλοκαλαματιανό» λόμπυ και συστράτευση

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: «Φιλοκαλαματιανό» λόμπυ και συστράτευση

Συστράτευση και συνεννόηση όλων των δυνάμεων της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, αλλά και των Μεσσηνίων όπου κι αν βρίσκονται, πέρα από ιδεολογικές και κομματικές αναφορές, αλλά και ιδιοτέλειες, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή διεκδίκηση να ανακηρυχθεί η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Αυτό τόνισε προχθές βράδυ ο δήμαρχος Παν. Νίκας, κατά την πρώτη συνάντηση στο Δημαρχείο με αιρετούς και εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων της πόλης, με σκοπό την ενημέρωση από στελέχη εταιρείας που αναλαμβάνει έργα και παροχή υπηρεσιών πολιτιστικής ανάπτυξης, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων.
Επίσης, τόνισε πως με τα χρήματα του βραβείου και άλλα κονδύλια που θα επενδυθούν στην πόλη η οποία θα επιλεγεί, θα αλλάξει η μορφή της. Τα δε οφέλη από την προβολή της θα είναι ανυπολόγιστα.
«Κι αν χάσει μια πόλη, το κέρδος της θα είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς θα παραμείνει το όφελος από τη μελέτη και την κινητοποίηση», επισήμανε ο Π. Νίκας.
Ο δήμαρχος υπογράμμισε, ακόμη, το γεγονός ότι υπάρχει πολιτική στήριξη στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας από πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων, σύμμαχοι της προσπάθειας είναι οι Μεσσήνιοι που κατοικούν στις χώρες της Ευρώπης, ενώ Μεσσήνιοι που θα βοηθήσουν υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι η δημιουργία ενός «φιλοκαλαματιανού» λόμπυ για την υποστήριξη αυτού του στόχου.
 
Δήλωση στήριξης από Νίκο Σαλαβράκο
Με μήνυμα που απέστειλε προς το δήμαρχο χθες ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Νίκος Σαλαβράκος, δηλώνει την υποστήριξή του «στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαλαβράκος τονίζει: «Η πόλη της Καλαμάτας εκπληρώνει πράγματι όλες τις προϋποθέσεις για να επιλεγεί, αφού διαθέτει όλες τις υποδομές υποστήριξης του εγχειρήματος και έχει τεράστια εμπειρία στην οργάνωση και διεξαγωγή διεθνών εκδηλώσεων. Επιπλέον, σημειολογικά, το 2021 συμπίπτει με την έναρξη της εθνικής παλιγγενεσίας της Ελλάδος και, επομένως, η ανάθεση των εκδηλώσεων Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης σε μια σημαίνουσα ελληνική πόλη αποτελεί πράξη αναγνώρισης της ευρωπαϊκής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».
Εκ μέρους της εταιρείας συμβούλων πολιτιστικής ανάπτυξης «Κέρας», με την οποία ο Δήμος βρίσκεται σε καταρχήν επαφές για τη δημιουργία του φακέλου υποψήφιας πόλης, ενώ κάθε σχετική συνεργασία θα τύχει εγκρίσεως από το Δημοτικό Συμβούλιο όπως σημείωσε ο δήμαρχος, ο Κώστας Καρμπέρης και ο Σπύρος Ζαβιτσάνος ενημέρωσαν όσους παρίσταντο για βασικές παραμέτρους της διεκδίκησης.
Οι δύο σύμβουλοι τόνισαν πως αναγκαίες προϋποθέσεις είναι η συστράτευση όλων των Καλαματιανών και των Μεσσηνίων και η πολύ καλή οργάνωση σε επίπεδο προσώπων, δομών και μηχανισμών. Χρειάζεται ακόμη πρωτότυπη ιδέα για το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και πρέπει μέσα από αυτό να υπηρετούνται οι στόχοι της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η Καλαμάτα είναι ανάγκη να βρει και να αναπτύξει τα πλεονεκτήματά της, καθώς και να ρίξει μια ματιά στα μειονεκτήματά της και να τα κάνει πλεονεκτήματα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα ακολουθήσουν πολλές συναντήσεις όπως η προχθεσινοβραδινή.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη