Στο έλεος των διαρρηκτών τις τελευταίες μέρες ο Άγιος Ανδρέας και η Λογγά

Στο έλεος των διαρρηκτών  τις τελευταίες μέρες ο Άγιος Ανδρέας και η Λογγά

Σε καθεστώς φόβου ζουν τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι του Αγίου Ανδρέα και της Λογγάς λόγω των διαρρήξεων. Σε δύο, μάλιστα, περιπτώσεις οι διαρρήκτες δε δίστασαν να μπουν σε σπίτια την ώρα που ήταν μέσα οι ένοικοι, ακόμη και να εισβάλουν στην κρεβατοκάμαρα που κοιμούνταν.
Το μπαράζ διαρρήξεων ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε παραβίασαν δύο σπίτια, ενώ συνολικά μπήκαν σε 7-8 σπίτια. Συνολικά την περασμένη εβδομάδα «άδειασαν» 13 με 14 σπίτια. Πλέον οι κάτοικοι έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους και έχουν δημιουργήσει ομάδες περιφρούρησης.
 
Κάτοικοι
Το «Θάρρος» μίλησε με μέλος της οικογένειας το σπίτι της οποίας εκλάπη τη Δευτέρα το βράδυ. Όπως μας ανέφερε, η παραβίαση έγινε μετά τις 2.30 τα ξημερώματα, κι ενώ η ίδια ήταν στο σπίτι με τους γονείς της.
«Πραγματικά δεν καταλάβαμε τίποτα» μας λέει φοβισμένη. «Την παραβίαση διαπίστωσε το πρωί ο πατέρας μου, όταν πήγαινε για δουλειά. Βρήκε την πόρτα ξεκλείδωτη, ενώ έλειπαν και τα τσιγάρα του. Το περίεργο είναι ότι οι διαρρήκτες μπήκαν αθόρυβα από το παράθυρο της κουζίνας, χωρίς να αφήσουν σημάδια παραβίασης κι ενώ ήταν κλειδωμένο».
Μάλιστα, αντιλήφθηκαν την παραβίαση από τρίτους, καθώς οι εισβολείς αφαίρεσαν και ένα τσαντάκι με βιβλιάρια υγείας, τα οποία πέταξαν σε κάδο. Οι δε υπάλληλοι της καθαριότητας βρήκαν τα βιβλιάρια και τα προσκόμισαν στο ΚΕΠ, απ’ όπου ενημερώθηκε η οικογένεια.
Πάντως, στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της, αφού οι διαρρήκτες δεν απέσπασαν κάτι μεγάλης αξίας (μάλιστα, άδειασαν μια μπιζουτιέρα που βρήκαν στην κρεβατοκάμαρα, κι αφού είδαν ότι δεν είναι αξίας, την παράτησαν στο σαλόνι).
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σπίτι είχε κλαπεί και πέρυσι τέτοιο καιρό.

Σύμφωνα με ζευγάρι ηλικιωμένων, προχθές πλησίασαν το σπίτι τους δύο άντρες με ένα παιδί. Όταν έγιναν αντιληπτοί από τη σύζυγο, το έβαλαν στα πόδια.

Άλλη κάτοικος της περιοχής μάς είπε: «Η ιστορία με τις κλοπές ξεκίνησε τέλη Οκτώβρη, όταν μπήκαν στο σπίτι νιόπαντρου ζευγαριού από το παράθυρο του μπάνιου και πήραν κοσμήματα, ηχοσυστήματα, τηλεοράσεις και μεγάλο αριθμό μετρητών. Κανείς, βέβαια, δεν είδε τίποτα, ενώ τα κλοπιμαία μεταφέρθηκαν με μαξιλαροθήκες.
Μετά, για λίγες μέρες, σταμάτησαν και τώρα δε δείχνουν έλεος. Προσπάθησαν για δεύτερη φορά να μπουν από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας στο σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού που εκείνη την ώρα έτρωγε για βράδυ. Συμπτωματικά η γυναίκα πήγε να πάρει το βιβλιάριο υγείας για να πάνε στο γιατρό και τους είδε να προσπαθούν να μπουν στο σπίτι. Φυσικά, τράπηκαν σε φυγή.
Επίσης, μπήκαν μέρα μεσημέρι στο σπίτι ενός ζευγαριού στα Παναμπέλια ενώ αυτοί έλειπαν στο κατάστημα που διατηρεί ο σύζυγος. Εκεί, φάνηκε ξεκάθαρα ότι τους παρακολουθούσαν, γιατί η γυναίκα δεν πήγαινε συχνά στη δουλειά του άντρα της.
Τώρα που χειμώνιασε, γενικά στο χωριό δε βγαίνουμε έξω.
Προχθές άνοιξαν κι άλλο σπίτι, υποτίθεται πιο δύσκολο γιατί είχε σκύλο, όμως δεν έκαναν πίσω. Δηλητηρίασαν το σκυλί και μπήκαν ανενόχλητοι.
Αστυνομία στο χωριό υπήρχε, αλλά μετά, λόγω μείωσης του πληθυσμού, καταργήθηκε το αστυνομικό τμήμα, όπως και άλλες υπηρεσίες που είχαμε. Έτσι, περιμένουμε να έρθει αστυνομικός είτε από την Κορώνη, όπου υπαγόμαστε, είτε από το Πεταλίδι, μια απόσταση 13 χιλιομέτρων, και μη φανταστείτε κανένα πολυδύναμο τμήμα, ο αριθμός είναι μονοψήφιος και κάτω των 5 ατόμων.
Επικρατεί κλίμα αναβρασμού, ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί, όσο μπορεί τουλάχιστον. Επί το πλείστον είναι μεγάλοι σε ηλικία και δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Συστάθηκαν ομάδες περιφρούρησης από τους νεότερους και ένα, μάλιστα, βράδυ πίσω από το νεκροταφείο που ήταν η μια ομάδα άκουσαν βήματα, αλλά όταν φώναξαν, κάποιος τράπηκε σε φυγή.
Αν έρθεις βράδυ, εμείς γιορτάζουμε των Φώτων, αφού σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν αναμμένα τα φώτα τους γύρω γύρω και οι κάτοικοι φυλάμε με βάρδιες.
Αξιοπερίεργο, πάντως, είναι ότι οι κάτοικοι δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά στην Αστυνομία, αφού, όπως υποστηρίζουν, ακόμη κι αν γίνει καταγγελία, δεν πρόκειται να βρεθούν οι ένοχοι, απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό.
 
Γνωρίζουν καλά την περιοχή
Χαρακτηριστικό των δραστών είναι ότι φαίνεται να ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή, αφού επιλέγουν σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες λείπουν, αλλά και σπίτια που είναι σε στενάκια που ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι γνωρίζουν. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, έγιναν αντιληπτοί και άρχισαν να τρέχουν.
 
Απούσα η Αστυνομία
Όπως προαναφέραμε, οι κάτοικοι μιλούν για τεράστιο κενό στην αστυνόμευση, αφού το πιο κοντινό τμήμα είναι αυτό στο Πεταλίδι, που δεν έχει μεγάλη δύναμη. Έτσι, καλούν σε αυτό της Κορώνης, όπου το βράδυ δεν υπάρχει κανείς, ενώ το πρωί της Δευτέρας δεν είχε περιπολικό να στείλει και έφθασε, τελικά, το μεσημέρι.
Οι κάτοικοι δεν κατηγορούν τους αστυνομικούς, αλλά την οργάνωση της Αστυνομίας που έχει αφήσει αφύλαχτα τα χωριά.
 
Κινητοποίηση και μέσω facebook
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, έχουν υπάρξει αναρτήσεις στο facebook που μιλούν για το φαινόμενο των κλοπών στην περιοχή, ενώ έχουν δημιουργηθεί εικόνες που γράφουν πάνω SOS και ζητούν περισσότερη αστυνόμευση.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση