«Φωτιά» στα δάνεια των πυροπλήκτων – Ισχυρό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες

«Φωτιά» στα δάνεια των πυροπλήκτων – Ισχυρό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες

Χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα μείνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είχαν πάρει δάνεια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Με βόμβα έτοιμη να εκραγεί μοιάζουν τα δάνεια που είχαν πάρει οι πυρόπληκτοι με ή δίχως την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Το ζήτημα αφορά χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες απ’ τους Νομούς Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, αλλά και άλλους νομούς.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, πολλάκις έχει κάνει σαφές πως από την 1η Ιανουαρίου του 2014 το Δημόσιο θα πάψει να είναι εγγυητής των εν λόγω δανείων, λέγοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «στόχος ήταν να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις σε μια δύσκολη συγκυρία και όχι το μέτρο να αποτελέσει μόνιμο μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων».
Την κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», επιβεβαίωσε και πριν από μερικές μέρες στην Τρίπολη ο γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο ρύθμισης των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων και για τα υπόλοιπα (όσα δεν έχουν την κάλυψη του Δημοσίου) πρότεινε απευθείας  διαπραγματεύσεις των επιμελητηρίων των νομών με τις τράπεζες.
Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας και Ηλείας, Γιάννης Μπουντρούκας και Κώστας Νικολούτσος αντίστοιχα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις που έχουν πάρει αυτά τα δάνεια. Τονίζουν δε το αυτονόητο, το γεγονός δηλαδή πως τις πυρκαγιές ακολούθησε η οικονομική κρίση, με συνέπεια τη δυσχέρεια των επαγγελματιών να αποπληρώσουν κανονικά τα δάνεια που έχουν πάρει.
Ο κ. Μπουντρούκας, από την πλευρά του, πρότεινε μια ρύθμιση των κεφαλαίων κίνησης για 10 χρόνια με μηνιαία καταβολή τοκοχρεολυτικής δόσης με μια περίοδο χάριτος και των δανείων που δόθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου για 15-20 χρόνια με μηνιαία καταβολή τοκοχρελυτικών δόσεων και περίοδο χάριτος όπου το συνολικό επιτόκιο δε θα ξεπερνά το 5%. Από την πλευρά του, ο κ. Γκόρτσος δήλωσε πως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν μπορεί να επιβάλει μια κοινή ρύθμιση σε όλες τις τράπεζες, ωστόσο αυτό που μπορεί να γίνει είναι τα επιμελητήρια μαζικά να προχωρήσουν σε ρύθμιση με καθεμία ξεχωριστά.
 
Μαρασμός
Το σίγουρο είναι πως, αν δε βρεθεί λύση στο θέμα, οι τοπικές οικονομίες θα δεχθούν άλλο ένα ισχυρό πλήγμα και δύσκολα θα ορθοποδήσουν στη συνέχεια. Προς την κατεύθυνση της παροχής επιπλέον βοήθειας χρονικά βρίσκονται και οι παρεμβάσεις δύο κυβερνητικών βουλευτών της Ηλείας, του Γ. Κοντογιάννη και της Διονυσίας Αυγερινοπούλου.
Όπως λέει ο κ. Κοντογιάννης, η κυβέρνηση οφείλει, παρά τους περιορισμούς που είναι δεδομένοι, να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους και να προσπεράσει τα εμπόδια αναφορικά με την παράταση ισχύος της εγγύησης του Δημοσίου και της περιόδου χάριτος για τα δάνεια των πυροπλήκτων. Κι αυτό, γιατί ναι μεν οι παραπάνω μηχανισμοί δεν είναι μόνιμοι, ωστόσο οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών και ειδικά της Ηλείας, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν από τις πυρκαγιές, αλλά ακριβώς πάνω στη φάση της ανάκαμψης βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ελαιοτριβεία του νομού, τα οποία πήραν δάνειο για ν’ ανακάμψουν, αλλά οι πυρκαγιές και η περιορισμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν οδηγήσει τους ιδιοκτήτες τους στην απελπισία.
Από την πλευρά της, η κα Αυγερινοπούλου έστειλε πριν από μερικές μέρες επιστολή στον κ. Στουρνάρα, στην οποία τονίζει πως οι επαγγελματίες απειλούνται με κατασχέσεις επειδή δεν μπορούν ν’ αποπληρώσουν δάνεια και πως αν δε δικαιωθούν, θα οδηγηθούν σε πλήρη εξόντωση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική και όχι μόνο οικονομία.