17 Δεκεμβρίου η δίκη για τα λαθραία τσιγάρα στην Καλαμάτα


Με 10 κατηγορούμενους στο εδώλιο του τριμελούς
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Τον επόμενο μήνα, και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, θα ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης διακίνησης από τη Μεσσηνία μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας θα καθίσουν συνολικά 10 Μεσσήνιοι, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες. Από τους δέκα που παραπέμπονται, οι έξι εξακολουθούν να είναι προφυλακισμένοι, ανάμεσά τους και εν ενεργεία αστυνομικός περιφερειακού τμήματος. Κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κακουργηματική λαθρεμπορία.
Η δίκη ορίσθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.
 
Ασύλληπτα μέλη
Πέντε άτομα (ανάμεσά τους και επιχειρηματίες) κατηγορούνται για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων που δεν έφεραν την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης από την περιοχή «Λάμπες» Μεθώνης, όπου γινόταν η μεταφόρτωση από τη θάλασσα στη στεριά. Ένας εκ των πέντε κατηγορουμένων είναι ο οδηγός του ενός φορτηγού, ο οποίος τότε είχε τραπεί σε φυγή και συνελήφθη αργότερα.
Μέρος αυτών των ποσοτήτων ήταν και τα 11.756.800 λαθραία τσιγάρα που κατασχέθηκαν στα δύο φορτηγά που ελέγχθηκαν τον Ιούνιο στο Μεσοπόταμο και από τα οποία το Δημόσιο ζημιώθηκε, από τη μη απόδοση φόρου, με 1.943.393,57 ευρώ.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι το «δρομολόγιο» των λαθραίων τσιγάρων καθόριζαν αυτοί οι 5 κατηγορούμενοι, με την καθοδήγηση άλλων μελών του κυκλώματος, τα οποία παραμένουν ασύλληπτα.
 
Αστυνομικός
Σε ό,τι αφορά τον αστυνομικό, το κατηγορητήριο του αποδίδει ότι τουλάχιστον από τις αρχές του 2012 παρείχε άμεση συνδρομή στους πέντε κατηγορούμενους για τη λαθρεμπορία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι όχι μόνο δεν ενημέρωσε την υπηρεσία του και δεν προέβη στη σύλληψή τους, αλλά αντιθέτως συγκάλυπτε την εγκληματική οργάνωση, ενώ διευκόλυνε την εγκληματική τους δραστηριότητα και, κυρίως, τη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων, παρέχοντάς τους πληροφορίες για τις κινήσεις και τα σημεία ελέγχου των αστυνομικών δυνάμεων του νομού, προκειμένου να διέρχονται ανενόχλητα τα φορτηγά που μετέφεραν τα λαθραία τσιγάρα και να αποφεύγουν τον κίνδυνο σύλληψής τους. Μάλιστα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο αστυνομικός δημιουργούσε σε αυτούς τη βεβαιότητα ότι θα τους ενημερώσει εγκαίρως, αλλά και θα επέμβει, όποτε χρειασθεί, προκειμένου να τους προστατεύσει.
Επίσης, άλλο ένα άτομο κατηγορείται ότι διέθεσε το αγρόκτημά του για τη μεταφόρτωση των λαθραίων από τη θάλασσα, ενώ τα υπόλοιπα τρία άτομα κατηγορούνται για προμήθεια όπλων και πυρομαχικών από τον αστυνομικό.