Μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης (φωτογραφίες)


«Πρέπει σήμερα να αλλάξουμε. Να φτιάξουμε ισχυρά πολιτικά πλαίσια για να καταλάβει ο λαός ότι έχουμε ιδέες αδιαπραγμάτευτες Το μοντέλο της εξουσιομανίας πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να έχουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, θεσμικό ΠΑΣΟΚ, με πρόσωπα από την κοινωνία που δε θα έχουν κίνητρό τους την εξουσία».
Αυτή την προτροπή έκανε χθες, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο «Ρεξ», ο  γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως θα πρέπει να αλλάξει και το εκλογικό μοντέλο. «Δεν μπορεί το μοντέλο των επόμενων εκλογών να είναι κόμμα-κράτος – Βουλή ή κράτος – Δήμος», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Αν θέλουμε να αναγεννηθούμε, να βάλουμε σε άλλη βάση τον πολιτικό μας λόγο». 
Η ομιλία του γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ είχε έντονα αυτοκριτικά στοιχεία, καθώς αναφέρθηκαν από λίγο έως πολύ όλα τα λάθη και οι ενέργειες του παρελθόντος. Από αυτήν, όμως, δεν έλειψε και η άσκηση έντονης κριτικής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο αναφέρθηκε πως «γρήγορα θα κριθεί, που προσπαθεί να μη δώσει τη δυνατότητα του δημόσιου διαλόγου».
Συνέχισε λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξει και το ήθος του», ενώ σημείωσε ότι «η παράταξη δεν έχει άλλον δρόμο από την μετεξέλιξη» .
Όπως επισήμανε στη συνέχεια, «δε μιλώ για αυτοδιάλυση που ευαγγελίζονται μερικοί, οι οποίοι έχασαν τα αξιώματα και περιμένουν στη γωνία το ΠΑΣΟΚ για να κάνουν επιδρομή στο κράτος και την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι κυρίαρχος πυλώνας της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Θα πρέπει, όμως, να γίνει με άλλες πολιτικές και άλλον πολιτικό λόγο, που θα αναδεικνύει ότι το μνημόνιο ήταν συμβιβασμός και όχι η αλλοίωση του DNA της παράταξής μας.
Ψωμί δε φτιάχνουμε με τα ψίχουλα των άλλων, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να ζυμώσουμε».
Στη συνέχεια, ζήτησε από όλους να δώσουν το «παρών» και «να πιστεύουν όλοι για να ξεκινήσει η νέα πορεία. Να βγάλουμε στην άκρη τις άσχημες εμπειρίες, τα στρατόπεδα. Είναι άλλο πράγμα το να είσαι στο 45% και να χωρίζεις σε φέουδα και άλλο να το κάνεις τώρα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγάλει στην άκρη τις λάθος αντιλήψεις κουλτούρας για το κράτος λάφυρο. Πρέπει να πιστέψουμε στη νέα πορεία μας, μιας οργανωμένης και θεσμικής παράταξης».
Η διαδικασία συνεχίστηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρισταμένων, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν λόγω κωλυμάτων να παραστούν αυτοπροσώπως οι Νάντια Γιαννακοπούλου, Δ. Κουσελάς και Στ. Μπένος. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας