Λάδι και φρούτα-λαχανικά ατμομηχανή ανάπτυξης

Λάδι και φρούτα-λαχανικά ατμομηχανή ανάπτυξης

Μεγάλη άνοδο σημειώνει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
Η επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών, αλλά και η κατάρριψη ενός νέου ιστορικού ρεκόρ σε επίπεδο 9μήνου (20 δισ. ευρώ), συνθέτουν ένα σκηνικό αντιθέσεων και αντίρροπων δυνάμεων γύρω από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, κατά την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2013.
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η οποία βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων του ιδίου και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).
Όσον αφορά στα αγροτικά προϊόντα, τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό 6,4%. Τα δε πετρελαιοειδή προϊόντα προσθέτουν δυναμική στο σύνολο των εξαγωγών, την ώρα που οι ισχυρές αντοχές που επιδεικνύουν τα αγροτικά προϊόντα αντισταθμίζουν τις πιέσεις στους υπόλοιπους κλάδους, με το ελαιόλαδο και τα φρούτα-λαχανικά να ξεχωρίζουν, ενώ οι Εφοδιασμοί Πλοίων ξεπερνούν σε αξία εξαγωγών το άθροισμα εξαγωγών σε κορυφαίες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία.
Σχετικά η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε: «Για πρώτη φορά οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 20 δισ. από τους 9 πρώτους μήνες ενός έτους. Και για φέτος, η Ελλάδα θα πρέπει να προσδοκά ένα νέο ιστορικό εξωστρέφειας στα επίπεδα των 28 δισ. ευρώ ή σχεδόν 15% του ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, η ενίσχυση των πιέσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς και εφησυχασμό. Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον, όπου ακόμα και κορυφαίες εξαγωγικές οικονομίες, όπως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν μειωμένες εξαγωγές, διαρκούσης της βαθιάς ύφεσης στην εγχώρια αγορά και με προβλέψεις ισχνής ανάκαμψης από τη νέα χρονιά, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν πλεονάσματα και στις προοπτικές της εξωστρέφειας στη χώρα».
 
Τα προϊόντα-πρωταγωνιστές
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική άνοδος προέρχεται από τις αυξήσεις των εξαγωγών των καυσίμων κατά 16,5% και των αγροτικών προϊόντων κατά 6,4%, οι οποίες υπερκάλυψαν τις μειώσεις των εξαγωγών στις υπόλοιπες μεγάλες κατηγορίες (πρώτες ύλες -12,8%, βιομηχανικά προϊόντα -4,2% και είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες -8,9%).
Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των 20 κορυφαίων προϊόντων, ξεχωρίζει η μεγάλη άνοδος του παρθένου ελαιολάδου στην 3η θέση (από την 14η το 2012), η ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων αλουμινίου (κράματα, φύλλα κ.τ.λ.), η αναρρίχηση των τσιγάρων στη 13η θέση (από την 20ή το 2012) και η είσοδος στην πρώτη 20άδα των λαδιών από πετρέλαιο, αν και πέρυσι στην ίδια περίοδο δεν καταγράφονταν καν μεταξύ των 100 πρώτων εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας.
Άλλες νέες είσοδοι στην κατάταξη αφορούν ελαιόλαδα χαμηλότερης ποιότητας από το παρθένο (στις θέσεις 68 και 72), χυτά τεχνουργήματα (51η θέση), πλοιάρια αναψυχής (77η θέση), τα σνακ από καρπούς φρούτων και ξηρούς καρπούς (στις θέσεις 87 και 100), τα ζαχαρώδη προϊόντα (93η θέση), ο χρυσός (91η θέση), τα νήματα από βαμβάκι (96η θέση) και τα γυναικεία φορέματα (98η θέση).

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης