Σκληρό ψήφισμα του Δήμου Οιχαλίας για τη μεταφορά των μικρών μαθητών


Στην έκδοση ψηφίσματος για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη μεταφορά των μαθητών, με σκληρή γλώσσα, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας στην τελευταία του συνεδρίαση.
Το Συμβούλιο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τα προβλήματα που παρατηρούνται στη μεταφορά μαθητών στα σχολεία και ιδιαίτερα στα Νηπιαγωγεία.
Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο μαθητές και νήπια να μην έχουν τακτική φοίτηση στα σχολεία τους, επειδή οι γονείς είτε αδυνατούν να τα μεταφέρουν οι ίδιοι είτε δεν εμπιστεύονται τη μεταφορά τους με τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Όπως αναφέρεται, την περσινή χρονιά, παρά τα κάποια μικροπροβλήματα, η κατάσταση ήταν σχετικά ικανοποιητική. Φέτος, όμως, έχουν αναστατωθεί οι γονείς, ιδιαίτερα των νηπίων. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται οφείλονται:
-Στην άρνηση του ΚΤΕΛ να μισθώσει ταξί για νέα δρομολόγια, ιδιαίτερα στα Νηπιαγωγεία, και στην αναβλητικότητα που παρατηρείται από πλευράς Περιφέρειας να προκηρύξει τα νέα δρομολόγια, όταν όλοι γνωρίζουν ότι χρονιά με τη χρονιά διαφοροποιούνται οι προορισμοί ή οι αριθμοί των μεταφερομένων μαθητών από τον ίδιο προορισμό.
-Στην άρνηση του ΚΤΕΛ να μισθώσει ταξί για τη μεταφορά νηπίων με τη δικαιολογία της ύπαρξης τακτικού δρομολογίου.
-Στην άρνηση του ΚΤΕΛ να χρησιμοποιήσει μισθωμένο λεωφορείο για δρομολόγιο, όταν αποδεδειγμένα ο αριθμός των μαθητών που μεταφέρονται είναι μεγαλύτερος από τη χωρητικότητα των λεωφορείων της τακτικής γραμμής, που, σημειωτέον, πρέπει να μεταφέρουν και επιβάτες.
-Στη μη έγκαιρη καταβολή από το ΚΤΕΛ των χρημάτων που οφείλονται στους ιδιοκτήτες μισθωμένων ταξί, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αναστέλλουν κατά διαστήματα τις μεταφορές ως ένδειξη διαμαρτυρίας και πίεσης για να πληρωθούν.
Ζητούνται:
-Η άμεση δημοπράτηση των νέων δρομολογίων ώστε να εξυπηρετούνται μαθητές και νήπια που είχαν φέτος την ατυχία να προέρχονται από χωριά και οικισμούς που δεν περιλαμβάνονται στους περσινούς σχεδιασμούς ή αυξήθηκε ο αριθμός τους από την ίδια περιοχή.
-Την αλλαγή της ΚΥΑ σχετικά με τη μεταφορά των νηπίων, αφού δεν είναι δυνατόν παιδιά 5 χρονών να μεταφέρονται μόνα τους προς και από το σχολείο τους με δρομολόγιο της γραμμής, χωρίς καμιά υποστήριξη.
-Τη δρομολόγηση μισθωμένων λεωφορείων σε γραμμές που η τακτική συγκοινωνία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη μεταφορά των μαθητών είτε λόγω μεγαλύτερου αριθμού από τη χωρητικότητα του λεωφορείου της γραμμής είτε μεγάλου χρόνου παραμονής εκτός σχολείου, ιδιαίτερα το πρωί, όταν οι ώρες δε συνάδουν με τα ωράρια των σχολείων.
-Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από τα προηγούμενα χρόνια στους επαγγελματίες μεταφορείς, ώστε και αυτοί απρόσκοπτα να επιτελούν το έργο της μεταφοράς.