Δύσκολη η επιβίωση για τους εμπόρους το 2014 με τη νέα φορολογία

Δύσκολη η επιβίωση για τους εμπόρους  το 2014 με τη νέα φορολογία

Δύσκολη χρονιά για τον εμπορικό κόσμο θα είναι το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, αφού με τη νέα φορολογική νομοθεσία το κράτος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε μικρομεσαίου, εμπόρου και ελεύθερου επαγγελματία.
«Θα είναι ήρωας όποιος καταφέρει να επιβιώσει το 2014 και είτε δε θα έχει άλλες υποχρεώσεις είτε θα πρέπει να έχει και άλλους πόρους που δε φορολογούνται», σημειώνει στο «Θ» η κα Ψηλάκη, η οποία διαβλέπει πως με τη νέα φορολογία, εκτός από τον αριθμό των καταστημάτων που αναγκαστικά θα κλείσουν λόγω φοροαδυναμίας των εμπόρων, θα αυξηθεί και ο αριθμός των αυτοκτονιών από τους μη δυνάμενους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
 
Η νέα φορολογία
Όπως εξήγησε, όσοι μικρομεσαίοι, έμποροι και επιχειρηματίες έχουν εισόδημα από μηδέν έως 50.000 ευρώ, θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και όσοι έχουν εισόδημα από 50.001 ευρώ και άνω, θα φορολογούνται με 33%. Έτσι, αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει κέρδη 10.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με 26%, δηλαδή με 2.600 ευρώ. Αν υπολογιστεί και το 55% της προκαταβολής φόρου, δηλαδή 1.430 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ, προκύπτει φορολόγηση 4.830 ευρώ ή σχεδόν το 50% του κέρδους που φορολογήθηκε.
Υπάρχει, όμως, και μια καλύτερη εκδοχή, που αφορά νέους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που έκαναν έναρξη λειτουργίας από την 1η Ιανουαρίου 2013, στους οποίους ο φορολογικός συντελεστής για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας, και έως το ποσό των 10.000 ευρώ, θα είναι μειωμένος κατά 50%. Έτσι, το 26% θα μειώνεται στο 13%.
Για εισοδήματα από ακίνητα και ενοίκια έως 12.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής είναι 10% και ο φόρος 1.200 ευρώ. Από 12.001 ευρώ και άνω, ο φορολογικός συντελεστής αυξάνει στο 33%.
Το ακαθάριστο ποσό από ακίνητα έχει και συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ενώ για κατοικίες μεγαλύτερες των 300 τ.μ. και επαγγελματικές μισθώσεις, ο συμπληρωματικός φόρος αυξάνεται στο 3%.
 
Με εισοδήματα του 1979
«Καλούμεθα», συνέχισε, «ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι, έμποροι και ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουμε φόρους του 2013 με τα εισοδήματα του 1979».
Μάλιστα, πρόσθεσε πως η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει εδώ και καιρό επισημάνει τη δυσκολία της πραγματοποίησης των στόχων από την υπερφορολόγηση των ανύπαρκτων εισοδημάτων και απαξιωμένων ακινήτων, καθώς και για τους κινδύνους που θα επέλθουν από την αναγκαστική στάση πληρωμών λόγω φοροαδυναμίας και όχι φοροδιαφυγής, καθώς δεν είναι εύκολο να πληρωθούν όλα αυτά.
Σημείωσε δε, ότι η μείωση του τζίρου στα πέντε χρόνια ύφεσης έχει ξεπεράσει το 60% ενώ σε είδη πολυτελείας (αυτοκίνητα και άλλα) έχει φθάσει στο 80%, «και για το λόγο αυτό γεμίσαμε νεόπτωχους».
 
Αύξηση λουκέτων και αυτοκτονιών
Η κα Ψηλάκη εκτίμησε πως «με τη νέα φορολογική νομοθεσία θα μπουν αναγκαστικά λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις που δε θα μπορέσουν να σταθούν στο χώρο και θα προκύψουν νέες στρατιές ανέργων. Επίσης, θα αυξηθούν, εκτός από τα λουκέτα, οι αυτοκτονίες εμπόρων που θα έλθουν σε απόγνωση.
Μπορεί να ευχόμαστε το 2014 να είναι χρονιά ανάπτυξης, αλλά, δυστυχώς, δε θα είναι έτσι». Αναρωτήθηκε, λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες, πώς μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι και το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
 
Οι υποχρεώσεις
Κι όταν ρωτήθηκε ποιες είναι οι υποχρεώσεις που υπάρχουν, απάντησε πως με ό,τι απομείνει από την εφορία, θα πρέπει να πληρωθούν τα πυρόπληκτα δάνεια, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα τιμολόγια των οποίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ο ΟΑΕΕ, που συνήθως καθυστερείται, ενοίκια που και σε αυτά αναμένεται τεράστια αναστάτωση, αλλά και να ζήσει κάποιος, αν έπειτα από όλα αυτά του μείνουν χρήματα.
 
Οικονομικός πόλεμος και ωράριο
«Είμαστε σε οικονομικό πόλεμο με την τρόικα, που δεν ξέρω πού θα βγάλει» σχολίασε ακόμη, ενώ άφησε αιχμές για την πρόταση αύξησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων: «Νομίζουν ότι έτσι θα έρθει η ανάπτυξη και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Πώς θα γίνει αυτό, όταν μειώνεται συνεχώς το εισόδημα; Από πού θα αυξηθεί; Από τον τουρισμό; Για να αφήσουν χρήματα οι τουρίστες, θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1.000 οι διαθέσιμες κλίνες στην Καλαμάτα, που αυτή τη στιγμή δεν έχει τη σχετική υποδομή για να μένουν χρήματα στον τόπο.
Μπορεί να γίνονται βήματα, αλλά είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει δεκαετίες νωρίτερα για να μπορούμε να κρατάμε τον κόσμο στην Καλαμάτα». 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου